Opel Astra, Skoda Rapid czy Reno Clio

11 Gru 2015, 19:50

Trwa wyprzedaż 2015. Kupuję samochód, wybrałam te trzy. Ale który w końcu kupić? Silnik 1.2 czy 1.4? Nogi "ciężkiej" nie mam. Na pewno będzie to benzyna. Który bardziej ekonomiczny, mniej awaryjny, , no i wygląd wnętrza też ważny.
Z góry dzięki za podpowiedzi :)
Wika45
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 25 05 1995
Auto: nie mam

11 Gru 2015, 20:38

Auta zupełnie innych klas. O ile Rapida i Astrę jeszcze jakoś porównasz (no hyba, że mówimy o materiałach wewnątrz, wtedy porównywalne z Astrą jest Clio), tak nie wiem co tu robi Clio.
Jeśli chodzi o te typy to celując w ciemno od razu skreśl Skodę - badziewne silniki. Niby to już nie te TSI co kilka lat temu, ale osobiście nie zaufam im nigdy. Renault też zaczęło bawić się w dałnsizing z 0.9 tce na czele, który raczej bym odpuścił - zbiera takie sobie opinie, do tego czytając jego dane techniczne słabo rokuje na przyszłość. Dosyć chwalony jest za to 1.2 tce lub zwykłe 1.2(bez turbo, MPI i to w 2015r! :shock: )

Jakie przebiegi roczne robisz? Więcej w mieście, na trasie? Jazda w pojedynkę, z pasażerami? KONKRETY! :)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

11 Gru 2015, 20:59

Więcej w mieście jeżdżę, częściej w trasie z pasażerami, rocznie...no ze 15-20 tys
Wika45
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 25 05 1995
Auto: nie mam

11 Gru 2015, 21:54

Zdecydowanie od Rapida lepszą opcją jest Hyundai i30 i Kia Cee'd. Jeździłem Rapidem i dziwię się, że kupują je osoby prywatne, a nie tylko firmy...
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

11 Gru 2015, 22:10

Z tych trzech zdecydowanie Astra ze sprawdzonym 1.4 T :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Policja w Londynie stawia na samochody zasilane wodorem
    Historia walki londyńczyków ze smogiem i zanieczyszczeniami powietrza sięga lat 50. ubiegłego wieku. Zaczęło się od ustawy o czystym powietrzu, a w latach 90. zakazano w mieście palić węglem. Dzisiaj poczyniono kolejny ...
    Badaj auto i przeprowadzaj regularne badania techniczne
    Sprawność techniczna pojazdu jest kluczowym elementem bezpieczeństwa ruchu drogowego. Najczęściej stwierdzane przez policję usterki w pojazdach, które uczestniczyły w wypadkach drogowych, to braki w oświetleniu (54%), ...