Opel Astra - wymiana oleju, filtrów i problem z zaworami?

09 Gru 2010, 13:02

Witam moje auto to Astra 97r. 1.6

Nadszedł czas na wymianę oleju. Chciałbym żebyście mi doradzili jaki kupić bo nie orientuję się w temacie. Dotychczas miałem zalany Gulf 10W/40. Jaki teraz powinienem wybrać? Dodatkowo wypytałem w serwisie o koszta wymiany oleju, wszystkich filtrów plus dolanie płynu do chłodnicy - 316zł. Jak sądzicie cena jest normalna?

Drugi problem polega na tym, że auto bardzo głośno chodzi (silnik) i ostatnio słyszały to dwie osoby z czego jedna powiedziała, że to coś z zaworami a druga że to hydropopychacze. Jeśli mają rację to jaką muszę szykować kwotę aby dojść z tym do ładu?
astraaa
Nowicjusz

09 Gru 2010, 16:13

astraaa napisał(a): jaką muszę szykować kwotę aby dojść z tym do ładu?

... a umiesz sam sobie zrobić takie rzeczy :?: :?:
...olej - ok.50 pln(GM),filtr oleju 10pln, kabinowy 15pln, powietrza ok 20-25 pln ... wymiana jest banalna ... reszta zostaje na piwko ... :mrgreen:
... wymiana popychaczy to trochę problem, ale ich cena jest niewysoka ...
[link do oferty na Allegro wygasł]

P.S. dlaczego nie piszesz tu - https://www.forumsamochodowe.pl/opel-forum-vf117.htm ??
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

12 Gru 2010, 09:36

Kolega dobrze radzi,wymiana banalnie prosta,naturalnie by samemu się nie trudzić wybrałbym sobie jakiegoś taniego mechanika.Olej każdy 10W40 będzie dla tego silnika dobry.Silnik głośno chodzi?!Najpierw wymień olej,może być rozrzedzony przez paliwo.Potem sprawdź szczelność w obrębie układu wydechowego(kolektor także).
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Model studyjny BMW Gina Light 2008
    BMW Group Design przedstawiło model studyjny BMW Gina Light w odpowiedzi na debatę dotyczącą cech, które ukształtują motoryzacyjny krajobraz jutra. Pojazd zbudowany jako projekt doświadczalny prezentuje wizję przyszłości ...