Opel astraII problem z silnikiem

31 Gru 2007, 18:06

Witam ponownie. Mam następny problem z moim opelkiem. Kupiłem go w polskim komisie, jako sprowadzony z Niemiec, rocznik 1998, silnik 1,6 Ecotec 16V.Przebieg 108 tys. udokumentowany w książce serwisowej ( wszystko po niemiecku).Ale ...Polak potrafi. Po zrobieniu 10 tys. km. ubyło 1.5 litra oleju.Po zakupie wymieniłem olej na Mobil 1 5W-50. Nie na żadnych wycieków, czy to możliwe, że silnik bierze tyle oleju? Pali i chodzi bez problemów. Może zmienić olej na gęściejszy, a może tylko pomoże remont silnika? :cry: Pozdrawiam.
leszekmisiak
Nowicjusz

• 31 Gru 2007, 18:19

Olej 15-50 jest gęsty.Zużycie oleju w normie.Silnik bierze więcej oleju jak się przekroczy prędkość 120 km|godz lub często hamuje się silnikiem.Kup olej w sewisie opla robiony do tego silnika.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

31 Gru 2007, 18:35

Przepraszam, ale niewyraźnie napisałem, to jest olej 5W-50, a chciałem zmienić na 15W-40.Czy rzeczywiście zużycie oleju jest w normie? Mam jeszcze felicję z 1998r. przebieg 140 tys. i nie bierze prawie oleju.
    leszekmisiak
    Nowicjusz

03 Sty 2008, 12:08

Zużycie oleju jest w normie.Czasami nawet nowiutkie samochody ze sprawnym silnikiem tyle zuzywają.Nie ma w sumie potrzeby zmiany oleju,aczkolwiek dla próby możesz nalać np. 10W/50 lub 10W/40.Te sa ciutek gęściejsze i być moze to spalanie oleju się zmniejszy.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

03 Sty 2008, 16:17

Dziękuję za odpowiedzi.Trochę sie uspokoiłem, bo myślałem już ,że remont silnika jest nieunikniony.Pozdrawiam.
    leszekmisiak
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
      Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
      Mercedes Klasy V z pakietem AMG
      Mercedes Klasy V z pakietem AMG - sportowy styl w segmencie vanów, będzie miał swoją polską premierę podczas VII Ogólnopolskich Targów Motoryzacyjnych i Biznesowych Fleet Market, które odbędą się ...