Opel Calibra 2.0 1993-nie włącza się 5 bieg

15 Sie 2012, 01:39

Witam.Po zatrzymaniu się na stacji benzynowej i ruszeniu w dalszą drogę nie mogłem wrzucić piątego biegu,chociaż wcześniej nic nie wskazywało na jakikolwiek problem Teraz piątkę mogę wrzucić na postoju(samochód ciągnie normalnie)oraz w czasie jazdy do pierwszego dotknięcia pedału gazu.Bieg ze zgrzytem wyskakuje.Regulacje nie pomagają.
Był już taki post z problemem w Astrze lecz niewiele się można z niego dowiedzieć.
Jestem nowym użytkownikiem forum i chcę serdecznie pozdrowić wszystkich pozostałych.

josef66
josef66
Obserwowany
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 27 04 1994
Auto: Opel Calibra 2.0 8V

01 Paź 2012, 19:05

witam:) z tego co sie orientuje wiele opli ma takie problemy. padł synchronizator 5 biegu. wymieniasz na nowy lub jakąś używkę i jedziesz dalej.
mechan12
Początkujący

Prawo jazdy: 07 08 2012

01 Paź 2012, 21:04

Po pierwsze sprawdź poduszki zawieszenia napędu.
5 bieg jest na zewnątrz skrzyni, dostęp jest po odkręceniu dekla.
Ważne jest zazębienie pomiędzy kołem zębatym a tuleją przesuwną, jeżeli tuleja jest
symetryczna to można ją obrócić.
Synchronizator nie ma znaczenia przy wyskakiwaniu biegu.
Do skrzyni wlewamy rzadki olej i więcej niż przewiduje instrukcja.
andrzej_124
Stały forumowicz

02 Paź 2012, 06:01

synchronizator jest bez znaczenia? (radzę przypomnieć sobie jego działanie) jeżeli biegi wchodzą na postoju przy wyłączonym silniku, i jest wszystko normalnie to na 100 nie są to poduszki ponieważ reszta biegów też by nie wchodziła. a nie działa tylko 5. Miałem już ten problem. Wymieniłem tylko synchronizator, nic nie regulowałem. wymieniłem tylko olej. skrzynia działa jak należy do tej pory
mechan12
Początkujący

Prawo jazdy: 07 08 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Suzuki Jimny
    Jimny jest obecnie najtańszym osadzonym na ramie autem terenowym, które jest oferowane w polskich salonach. Jego ceny zaczynają się od 64 900 zł. W tej kwocie otrzymamy pojazd napędzany silnikiem o pojemności 1,3 litra ...