OPEL CaLIBRA PROSZE O OPINIE

24 Sie 2009, 23:07

witam. mam jakies 6 tys i zastanawiam sie czy kupic opel calibra, ladnie sie prezetuje jak za taką kase .
mozna juz dostac za 4 tys 2.0 + lpg

mozecie mi cos o tym aucie napisac?? jest tani w utrzymaniu i czy jest awaryjny bardzo ?
Norbert2009
Nowicjusz

Miejscowość: Jelenia Góra

25 Sie 2009, 08:26

Żeby kupić i się cieszyć taką Calibrą,to trzebaby kupić takie auto od pasjonata,czyli bardzo zadbane.Są takie egzemplarze,którym właściciel poświęcał więcej czasu i serca niż zwykłemu,sztampowemu autu.Wtedy warto kupić! Natomiast szerokim łukiem omijać zajeżdżone Calibry,które są u progu śmierci mechanicznej...
W sumie auto ma ładną sylwetkę i udane silniki.Z tym,że do gazu nadawał się najlepiej ten zwykły silnik od Omegi 2,0 - 115KM. Mocniejsze jednostki to już inne osiągi nieco droższe koszty eksploatacji.Do tego auta najlepiej pasuje ten 2,5l. :smile:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

25 Sie 2009, 09:58

trudno bedzie ci znaleźć zadbaną Calibre :) jak zobaczysz jakas stuningowana z dokładkami i spojlerami to jej unikaj bo takie samochody zazwyczaj są sprzedawane z powodu padnięcia silnika
PabloSBT
Nowicjusz

25 Sie 2009, 20:41

PabloSBT napisał(a):trudno bedzie ci znaleźć zadbaną Calibre :) jak zobaczysz jakas stuningowana z dokładkami i spojlerami to jej unikaj bo takie samochody zazwyczaj są sprzedawane z powodu padnięcia silnika

moze cos w dobrym stanie znajde... aha te auta są bardzo awaryjne??
Norbert2009
Nowicjusz

Miejscowość: Jelenia Góra

25 Sie 2009, 20:46

vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS
Skrzynia biegów: Manualna

25 Sie 2009, 20:51

Norbert2009 napisał(a):
PabloSBT napisał(a):trudno bedzie ci znaleźć zadbaną Calibre :) jak zobaczysz jakas stuningowana z dokładkami i spojlerami to jej unikaj bo takie samochody zazwyczaj są sprzedawane z powodu padnięcia silnika

moze cos w dobrym stanie znajde... aha te auta są bardzo awaryjne??

Dokładnie, omijaj pseudo stuningowane calibry szerokim łukiem. No i zadbany egzemplarz może być trudno znaleźć, a jeżeli już jakiś jest to trochę się go ceni. Ale równie dobrze możesz korzystać z linków kolegi "vw" i tam poszukać w dziale "sprzedam" jakiejś calibry. Zawsze to pewniejsze niż allegro.

Co do awaryjności to silniki 2.0 8v są bezkolizyjne i bardzo wytrzymałe. Z gazem również bardzo dobrze sobie radzą. Wiec jeżeli byś odpowiednio dbał na pewno długo pojeździsz ;)
Tonex
Nowicjusz

Miejscowość: Sieradz
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Komfort, styl i odwaga - Trzy dekady Lexusa
    Świat motoryzacji jest barwny i interesujący. Ale nie byłby taki, gdyby nie producenci prezentujący zupełnie inne podejście do tworzenia samochodów. W tym roku mija dokładnie 30. lat, odkąd kolorów motoryzacyjnemu ...

26 Sie 2009, 08:06

Norbert2009 napisał(a):moze cos w dobrym stanie znajde... aha te auta są bardzo awaryjne??

zależy z jakim silnikiem :) jeśli chcesz auto tanie w utrzymaniu to kupuj 8v bo to są silniki bezkolizyjne i bardzo dobrze znoszą gaz a najlepszy silnik w calibrze to chyba 2.0 8v 115KM tylko nie kupuj 16v za małą cene bo będziesz w niego musiał włożyć wiecej niż samochód kosztował :) i założenie gazu dla jednostki 16v kosztuje minimum 2000zł
PabloSBT
Nowicjusz

26 Sie 2009, 21:52

hmm miałem kupic Calibre B+G z tego co mi polecali to silniki 2.0 w wersji 150konnej o ile sie nie myle sa to 2.0 16v:)
Artak20
Nowicjusz

Miejscowość: Centrum

26 Sie 2009, 21:58

jak chcesz dobrze jeździć to 2.0 turbo ewentualnie 2.5 v6 bo reszta to sie nadaje .... i jak wyzej unikaj tych po pseudo tuningu bo będzie zdojona jak krowa milka przez alpejskiego pasterza poszukaj moze u niemca zawsze to pewniejszy zakup nawet jezeli masz troche dolozyc .... a co do awaryjności to juz nie młody samochód .. poza tym jek dbasz tak masz ..... autko wdzieczne i b ladne
Części Vectra C atrakcyjne ceny
gigit
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kołobrzeg

26 Sie 2009, 22:03

zajechane sa callibry - to po pierwsze, a po drugie strasznie duzo ich jezdzi po polsce, ja bym poszukal jakiegos japonca np zadbany nissan 200/240sx jest wytrzymalszy, mniej awaryjny, szybszy, i oryginalny. ja juz bym wolal forda probe 2 za ta kase. ogolnie callibra nie jest zla ale znalezienie dobrego egzemplaza jest bardzo trudne
Japonia górą!!!Nissan, Honda, Mitsubishi, Mazda rządzą!!!
Brian Oconner
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Poznań

14 Wrz 2009, 10:58

Ja mam Calibrę w gazie dopiero kupioną 2,0 16V 150KM i nic się z nią narazie nie dzieje więc nie straszcie kolegi :mrgreen:
Servis Calibra
mikas24
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zawiercie

14 Wrz 2009, 12:11

Calibra ładny, dobry samochód.
Tylko tak jak koledzy wyżej napisali: Najlepiej brać od pasjonata i seryjną a nie z wiejskim tuningiem...
8V żywotne silniki i dobrze znoszą gaz... 16V to nie wiem ale myślę że dobrze... W rodzinie była Calibra 315 000 tyś KM i jakoś się kulała :wink:
I po za tym piękna sylwetka tego auta... Nie prędko ktoś zrobi auto o piękniejszej lini nadwozia...
Ktoś napisał że jeździ ich dużo... Nie przejmuj się tym... Dresiarskich Bemeczek i Golfów jeździ o wiele więcej :lol:
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

23 Wrz 2009, 22:04

Calibra to raczej autko do szaleństw i znaleźć takie zadbane , niezajechane i przede wszystkim bez zbędnych pseudo tuningowych dokladek będzie trudniej.
A co do awaryjności.. Swoje lata ma więc wszystkiego można się spoddziewać... :shock:
Sweetkora
Nowicjusz

Miejscowość: Częstochowa

11 Kwi 2010, 16:31

Wbrew pozorom, nie jest tak ciężko trafić na dobrą Calibre. Tak jak napisał ktoś wyżej. Sporo z właścicieli tego auta to pasjonaci, którzy dbają o te auta bardziej niż o swoje kobiety. Sam znam takich kilku i sam taki byłem, a mialem Cali przez dłuższy czas. To bardzo wygodne, wdzięczne i tanie auto.
worldwar
Początkujący

Miejscowość: Leszno/Wro

11 Kwi 2010, 20:13

Calibra fajny wóz, ale musi byc zrobiony z klasą, bo jak odwalisz wiejski tuning jak większośc Caliber na Polskich drogach to żal na ulice wyjezdzac :/
banan_91
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Włocławek