Opel Combo - problem ze spalaniem

16 Gru 2011, 13:43

Witam,

Od 4 miesięcy jestem posiadaczem Opla Combo Tour 1.7 DTI. Prędzej pomykałem benzyniakiem. Jakiś czas temu przez pomyłkę nalałem benzyny zamiast ropy. Nim się zorientowałem, że coś jest nie tak przejechałem ok 30 km. Dojechałem do mechanika, zgasiłem silnik i już go potem nie odpaliłem, gdyż pewnie ropa "zalała" silnik. Bałem się, że mogą mi się zepsuć pompowtryski, ale po przeczyszczeniu całego silnika wszystko było ok. Tylko, że z czasem zauważyłem, że samochód dużo więcej mi pali. Prędzej brał ok 5l, a teraz 7 l. Nie wiem czy spowodowane jest to uszkodzeniem czegoś w silniku czy po prostu niskimi temp. na dworzu (choć nie są to jakieś mega niskie temp.)
Wczoraj mi pękło 250 tyś na zegarze, może trza coś wymienić, może czegoś dolać... Będę wdzięczny za radę i jakiekolwiek sugestie.

Pozdrawiam,
Piotrek
PZgy
Nowicjusz

Miejscowość: Gryfice

16 Gru 2011, 23:06

Mogły się przytrzeć wtryskiwacze,i gorzej rozpylają paliwo.7 litrów to zdecydowanie za dużo,pomyśl,mój Mesiek 2.2 d ważący 1.5 tony,co prawda po zaaplikowaniu Bishopa oraz wspawaniu strumienicy,spalił ostatnio dokładnie 4.5 l podczas jazdy w górzystym terenie,twoje auto żre jak smok,7 l?! :shock: No chyba,że pociskasz ile wlezie.Co możesz zrobić?!Tylko próbę przelewową w jakimś warsztacie,wszystko stanie się jasne :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

20 Gru 2011, 23:39

PhantomASA1 napisał(a):Mogły się przytrzeć wtryskiwacze,i gorzej rozpylają paliwo.7 litrów to zdecydowanie za dużo,pomyśl,mój Mesiek 2.2 d ważący 1.5 tony,co prawda po zaaplikowaniu Bishopa oraz wspawaniu strumienicy,spalił ostatnio dokładnie 4.5 l podczas jazdy w górzystym terenie,twoje auto żre jak smok,7 l?! :shock: No chyba,że pociskasz ile wlezie.Co możesz zrobić?!Tylko próbę przelewową w jakimś warsztacie,wszystko stanie się jasne :wink:

Jestem lajkonikiem..., więc czy te wtryskiwacze można jakoś naprawić/przeczyścić? (wydaje mi się, że nie) Czym jest ta próba przelewowa o której piszesz? bo też nie bardzo kumam :)
Pozdrawiam,
Pzgy
PZgy
Nowicjusz

Miejscowość: Gryfice

21 Gru 2011, 00:37

Próba przelewowa polega na tym,że mechanik podpina wężyki do przelewu każdego wtryskiwacza ,stamtąd ON płynie do podstawionych menzurek,a nie do zbiornika,trzeba tylko znać wartości,tzn .ile np.w ciągu 1 minuty sprawny wtryskiwacz wyrzuca paliwa,na wolnych obrotach.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowcy groźniejsi od piorunów w czasie burzy
    W czasie burzy wielu kierowców najbardziej obawia się wyładowań elektrycznych, choć tak naprawdę dużo większe zagrożenie stanowią nieprzewidywalne zachowania innych uczestników ruchu oraz kiepska widoczność, ...
    Skoda Roomster Fresh - seria limitowana
    Dzięki nowej wersji, Skoda Roomster stała się jeszcze bardziej atrakcyjna dla rodzin czy osób poszukujących funkcjonalnego i pakownego auta. Skoda Roomster ze względu na swoje rozmiary i funkcjonalność jest z natury ...