Opel Corsa 1.2 2013 jaki wybrac

24 Kwi 2015, 19:28

witam,

mam dwa samochody do wyboru z tego samego rocznika ale od dwóch różnych sprzedawców silnik taki sam 1.2 benzyna 85 KM
oba po lekkich stłuczkach, ale w miejscach nie wpływających na konstrukcje

jeden VIN
W0L0SDL68D4173573

drugi vin
W0L0SDL68E4009237

mam problem z odczytaniem VIN bo wszędzie trzeba płacić i to sporo za raport w którym nie wiem czy będą przydatne informacje, w związku z tym proszę was forumowicze którzy znacie się najlepiej na samochodach o rade do tych modeli.

z góry dzięki
trawa232
Nowicjusz

Auto: nie mam

24 Kwi 2015, 20:45

Drugie auto
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
z Francji - szczególna uwaga na wypadkowość auta - możesz od razu zadzwonić i zapytać czy właściciel ma karty z przeglądów - jak masz daleko i nie jesteś pewny auta ktoś od nas może je sprawdzić.
Podaj link do pierwszego samochodu.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

24 Kwi 2015, 20:59

pierwsze auto nie ma linka bo jest naprawiany i nawet nie wstawiony na strony. interesuje mnie czemu jeden po informacji VIN ma zdjęcia itd a drugi nie ma nic jak by był samochodem widmo bez serwisu, czyli ktoś mając gwarancje nie kursował do salonu z niewiadomych przyczyn
trawa232
Nowicjusz

24 Kwi 2015, 21:41

Rozumiem że piszemy o historii elektronicznej ?
Auto też jest z Francji albo Włoch ? Jeżeli tak to nic dziwnego oni rzadko kiedy wpisują w system - wpisy robią w książkę. Południowcy tak mają...
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

25 Kwi 2015, 10:23

akurat jest to samochód z Niemiec wiec to tym bardziej zastanawia a to podobno samochód od ubezpieczyciela a zwykle ubezpieczyciel robi foto do sprzedaży. Zainteresowały mnie w VIN literki D i E którymi się różnią a najlepsze że oba są z 2013 roku, ale jeden z kwietnia a drugi z września. Literka E wskazuje już na rocznik 2014.
Ciekawym jest tez pytanie o wersje wyposażenia bo znacznie różnią się od Polskich i nie można porównać cen
trawa232
Nowicjusz

25 Kwi 2015, 10:37

Nie wiem czy to by się komuś opłacało ale może te auta mają problemy podatkowe ? Faktury marża i niezapłacony vat ?
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

25 Kwi 2015, 10:55

w obu przypadkach jest faktura vat marża. Zainteresowały mnie takie niuanse które widać na numerze VIN. Może ewidentnie ten Opel z literką E w VIN ma jakieś problemy.
Telefonowałem do Opla w sprawie numeru VIN tego samochodu niewystawionego i sami stwierdzili że nie mają historii tego samochodu a najlepsze że podobno od Niemki był zakupiony. Coraz więcej znaków zapytania.
trawa232
Nowicjusz

25 Kwi 2015, 11:00

Jeżeli w Briefie masz osobę prywatną (Niemkę) problemy podatkowe odpadają. Poproś o zdjęcie mms tabliczki z vinem będziesz miał jasność.
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

25 Kwi 2015, 11:17

ciekawi mnie brak historii samochodu z Niemiec, Nawet jak to osoba prywatna to każdy by nowy samochód serwisował w serwisie Opla aby mieć ubezpieczenia a w papierach brak serwisu tylko informacje z jakieś innej stacji.
A jakie fotografie są w tych raportach VIN ?
I kolejne pytanie czemu w książce serwisowej samochodu z Francji nie ma wpisów.
trawa232
Nowicjusz