Opel Corsa B 1.4i - Pierwsza moja wymiana opon,tylko jakie?

06 Paź 2014, 16:17

Witam,szykuję się właśnie do kupienia kompletu opon do Corsy,samochód mam od maja więc nie miałem jeszcze styczności z wymianą opon,rozglądałem się trochę za nowymy zimówkami w rozmiarze 165/70 R13 i znalazłem Nokian W+ oraz Goodyear Ultra Grip 8 dwa najbardziej polecane oponki na sklepie z oponami związane,pytanie tak naprawdę jakie wybrać tak aby dobrze współgrały z moim autem,jeżeli macie jakieś inne propozycję to bardzo chętnie ich wysłucham

P.S A przy okazji to mój pierwszy post na tym forum,więc z wielką radością mówie wszystkim Cześć :)
luk1
Nowicjusz

Miejscowość: Wołomin
Prawo jazdy: 19 10 2011
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Corsa B
Silnik: 1.4i 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

07 Paź 2014, 01:01

Radośnie cześć i forumowicze też witają !!!! :D

Co do opon to spokojnie, na pewno wydatek nie będzie duży bo opony też nie są duże. Musisz jednak zwrócić uwagę na indeksy prędkości i nośności przy oponach.
Jak dla mnie to Twój rozmiar homologowany w całości to 165 70 R13 79 T, ale ostatnie indeksy możesz spokojnie zwiększać. Co do opon to generalnie wszystko zależy od budżetu jaki masz. Goodyeary wyszły nowe 9, a Nokian ok, ale są też inne modele i możesz sobie porównać ich ceny jak np. [link wygasł], tu masz wspomniane goodyeary 8 [link wygasł]
Generalnie poczytaj sobie i zobacz jaka opona jest dla Ciebie naj ;)
slickrz
Aktywny

Auto: Audi A3

07 Paź 2014, 08:02

Generalnie na oponki mam jakieś 750 zł do wydania,w tej cenie z dobrych opon mieszczą sie Nokiany
luk1
Nowicjusz

Miejscowość: Wołomin
Prawo jazdy: 19 10 2011
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Corsa B
Silnik: 1.4i 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995