Opel Corsa B '93-Regulacja zaworów

25 Mar 2010, 18:33

Witam Forumowiczów, mam takie pytanie jak wyregulowac zawory z Oplu Corsie B, silnik 1,2 osmiozaworowy i z tego co wiem nie ma hydraulicznego ustawiania zaworów, jaką wartość ustawić na szczelinomierzu? i czy musze kupić nową uszczelkę od pokrywy zaworów bo ta co mam to była zakladana ok 3 miesięcy temu? Może ktoś juz to sam robił, albo ma jakieś samouczki bo w necie nie znalazłem niczego konkretnego. Z góry dziękuję za pomoc i sorki jak już był taki temat kiedys.
Fiat Tipo 1.4 AGT cat i.e. dla mnie bomba POZDRO
blyskacz17
Nowicjusz

Miejscowość: Car city
  • 25 Mar 2010, 20:41

To nie mały fiat żebyś sam kombinował przy ustawianiu luzu zaworów - ale opisze ci co i jak.
    Zawór ssący 0,15mm
    zawór wylotowy 0,25mm
    A więc tak - luz zaworów ustawia się zmieniając grubośc płytki regulacyjnej. W tym celu musisz mieć specjalny przyrząd do wciskania popychacza zaworów.
    Musisz wcisnąć popychacz i określić grubość płytki regulacyjnej w tym celu musisz zmierzyć ją śrubą mikrometryczną i wyznaczyć grubość nowej płytki za pomocą wzoru N=T+(A-S)
    N- grubość nowej płytki
    T- grubośc wymontowanej płytki regulacyjnej
    A- zmierzony luz zaworów
    S- wymagany luz zaworów.
    Jesli masz regulacje za pomoca takich płytek to zastanów się czy brać się za to samemu.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

26 Mar 2010, 18:40

Dzięki za info. Swoją droga to myślalem ze wystarczy jakiś klucz i śrubokręt no i szczelinomierz jak mi znajomy mówił, gdy jakiś czas temu ustawiał swojego opla.
    Ale po twoim poście to chyba sie zastanowie nad wizyta w warsztacie tylko kurcze miało byc za free :) Pozdro i Thx.
    Fiat Tipo 1.4 AGT cat i.e. dla mnie bomba POZDRO
    blyskacz17
    Nowicjusz

Miejscowość: Car city