Opel Corsa B-autko jedzie prosto,kierownica skrecona w prawo

29 Mar 2008, 11:49

Witam,

Stałem się niedawno szcześliwym posiadaczem Opla Corsy B.
Jednakże, cos mnie zmartwiło. Gdy puszczam kierownice na prostej drodze, autko jedzie prosto, ale kierownica jest skręcona troche w prawo. Jak wyprostuje kierownice to wtedy auto sktręca w lewo. Nie mam pojecia co to może być i czy mam się tym martwić. Autko posiada letnie opony, nie ma wspomagania kierownicy.

Wdzięczny byłbym za jakiekolwiek porady.

Pozdro!
giant_robot
Nowicjusz

29 Mar 2008, 14:15

Sprawa ustawiania zbieżności - autko musiało być kiedyś na warsztacie i mechanik ustawiając zbieżność,nie zadbał nalezycie o ustawienie kierownicy.Podczas jazdy oczywiście nic się nie będzie działo i nie ma to wpływu na zużycie opon czy układu kierowniczego(pod warunkiem,że zbiezność jest prawidłowa - można to poznać po tym,że jak się puści kierownicę,to samochód powinien jechać prosto i bieżnik opon powinien być zużyty jednakowo na całej oponie.
Jeżeli natomiast cię to denerwuje,to musisz pojechać na warsztat na którym ustawiają zbiezność i powiedzieć co cię trapi.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Mar 2008, 14:22

Możesz spróbować przestawić kierownice o jeden ząbek.
Chomik90
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łowicz
Prawo jazdy: 26 06 2008
Auto: BMW
Silnik: 2.0 d 136km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

29 Mar 2008, 14:33

Wielkie dzięki,

Po puszczeniu kierownicy samochód jedzie prosto, czyli mniemam że to nic takiego. Jak będę miał chwile czasu wolnego to podjade pod jakiś warsztat i spróbuje to skorygować.
giant_robot
Nowicjusz

15 Maj 2010, 17:37

a jesli po ustawieniu zbieżności auto nadal auto jedzie nadal tak jak jechało wcześniej to co zrobić
ustawiłem zbieżność a auto nadal mi ściąga lekko na prawo jak puszcze kierownice to auto jedzie troche na prawo a zeby jechac prosto musze trzymac kierownicę skręconą o 3cm w lewo tz kierownica jest troche krzywo a nie na wprost
piotrauto
Stały forumowicz

16 Maj 2010, 20:00

Przestawienie kierownicy o ząbek nie jest dobrym rozwiązaniem możesz przestawić kierownicę w drugą stronę powinno się ustawić kierownicę do jazdy na wprost i skorygować drążkami kierowniczymi. Najlepiej udaj się do warsztatu gdzie ustawiają geometrie.
Stanisław1
Nowicjusz

Miejscowość: Raszków

17 Maj 2010, 15:43

niewiem czy to ważne ale na prostej drodze i równej jak stół auto nie ściąga a na dziurach, łatach ściąga a na kocich łbach tak ściąga na prawo ze kierownicę trudno utrzymać
piotrauto
Stały forumowicz

17 Maj 2010, 16:16

zbieżność jest ok ;) przestawione masz kąty, nie przestawiaj kierownicy tylko jedź na geometrię (tylko nie komputerową, ale taką normalną z poziomicą laserową niech ci to ktoś porządnie zrobi) i tyle nic więcej nie trzeba,
co do latania na dziurach to zawieszenie do wymiany
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)