Opel Corsa B - Czy warto?

02 Cze 2007, 12:34

witam!

Zamierzam zakupic opla corse b tak ok 94r. Nie potrzebuje duzego samochodu. Maly hatchback w zupelnosci wystarczy. Zastanawiam sie jaki silnik jest lepszy w tym modelu- 1.2 czy 1.4. Chcialbym prosic uzytkownikow corsy o wypowiedzi na temat plusow i minusow tego auta. I nastepne pytanie- Czy lepiej taka Corse sprowadzic wlasnymi silami ,czy szukac w kraju...(sprowadzone juz do Polski).

z gory dzieki za odpowiedzi.
zolty
Nowicjusz

02 Cze 2007, 13:21

Nie posiadam Corsy ale wiem o niej dużo, no nie wszystko nie znam wad ani zalet ale sam wygląd to niezłe autko, lepiej wziąć 1.4 :) Opłaca się
Daroo
Początkujący

02 Cze 2007, 14:27

Corsę B z 1994 roku nie polecałbym kupić. Wolałbym Corsę B po face liftingu od 1997 roku. Zmienione zderzaki i boczne listwy, zmodyfikowane zawieszenia i skrzynie biegów. Polecałbym silnik 1.2 16V 65KM od 1998 roku (jest to żwawy i ekonomiczny silnik ) oraz 1.4 60KM lub 90KM polecane :D Moim zdaniem jest to niezawodne auto, a poza tym można spotkać egzemplarzy z dobrym wyposażeniem.

Pozdro :wink:
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków

07 Cze 2007, 11:44

pewnie ze warto, jest to niezawodny samochod, i ma swietne zawieszene, polecam
BMW M Roadster, może kiedyś...
maniokin2
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: tomaszów mazowiecki

08 Cze 2007, 16:32

Mojas siostra ma Corse a ja bardzo często nią jeżdze no tylko o wiele nowszą od tej ,którą chcesz kupić ale opłaca się tylko z silnikiem 1,4 poprostu newiele więcej pali a jest bardziej zrywna i szybsza.Wogóle Seria modeli Corsa to bardzo udana produkcja Opla :)
Polecam
It's nice to be important but is more important to be nice
soleQ
Aktywny

Miejscowość: kRk

08 Cze 2007, 16:57

Dzieki za te wskazowki. Najchetniej kupilbym corse z silnikiem 1,4. Ktos moze zna odpowiedz na pytanie czy lepiej sprowadzac samochod na wlasna reke czy kupowac od kogos kto je importuje.
zolty
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Jak jeździć oszczędnie hybrydą?
    Jest stale rozwijana i zdaniem wielu stanowi złoty środek między bezemisyjną jazdą, a swobodą typową dla aut spalinowych. Technologia hybrydowa od lat jest czymś więcej niż tylko ciekawostką i pozwala oszczędzać kierowcom ...

13 Cze 2007, 14:11

Moim zdaniem najlepiej sprowadzać samochód na własną rękę, ponieważ sprowadzenie auta od importera mogą być problemy ze szczegółami auta, bo nie wszystkie fakty są wiarygodne albo znajdziesz odpowiednie i lepsze auto.

Pozdro :wink:
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

13 Cze 2007, 15:11

Najlepiej to jest kupić samochód tu w Polsce moja siostra narzekała gdy kupiła sobie auto sporawdzane,ponieważ jest bardzo drogie ubezpieczenie i zaerjestrowanie takiego autka :)
PzdR
It's nice to be important but is more important to be nice
soleQ
Aktywny

Miejscowość: kRk

16 Cze 2007, 08:33

Czy warto? Tak, ale zaznaczam, że doświadczenia mam skromne, bo posiadaczem Corsy 1,2 z 1994 r. jestem dopiero od kwietnia. Przede wszystkim radziłbym uważać przy wyborze, bo choć oferta jest bogata, to znaleźć coś dobrego wcale nie jest łatwo. Myślę, że warto poprosić o towarzystwo znajomego mechanika. O ile chodzi o źródło, to pomimo wad (będzie droższa, trudniej upolować, zero wyposażenia) warto się rozejrzeć za autem krajowym, od właściciela. Nie wiem czy wyprawa do Niemiec po auto w tej cenie się opłaca, ale jeśli masz tam kogoś, kto namierzy kilka fajnych egzemplarzy i da ci nocleg to może i warto... Przy kupnie od handlarza trzeba uważać, niczego sie nie dowiesz o kondycji auta, bo sprzedający po prostu jej nie zna, a do tego co "podpicował" nie przyzna sie za skarby świata. Zawsze usłyszysz, że wszystko jest super, "lać i jeździć".
Ja celowałem w auto mocniejsze, lub troche nowsze, a na pewno lepiej "wypasione", ale kolega - mechanik wybijał mi z głowy kolejne egzemplarze. W końcu trafiła się "golaska" 1,2, nie chciało mi się juz dalej szukać, no i jest. Jeśli chcesz poszaleć, to odradzam ten silnik jako zbyt słaby, natomiast do normalnej jazdy wystarczy (z tym, że ja jeżdże bez dobytku i co najwyżej z dziewczyną na pokładzie) i nie rujnuje przy dystrybutorze (6 l.). Powodzenia.
Majki
Nowicjusz

17 Cze 2007, 16:33

warto kupić to auto w silniku 1.4 ,ponieważ masz 60KM ,a w 1.2 masz tylko o 5Koni mniej.oczywiście chyba zdajesz sobie sprawe że takim samochodzie nie będziesz się ścigał bo to nie ten silnikowe.Ten samochód lepiej sprowadzić z niemiec ,ponieważ są tam leprze drogi i zawieszenie i podwozie nie będzie tak bardzo zjechane jak na swoje lata w polsce.nieradze nimprzewozić dużo materiałów budownalych albo takich co troche ważą ,bo corsa niejest wodzirejem w tym. :)
daro
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

04 Lip 2007, 14:18

daro napisał(a):warto kupić to auto w silniku 1.4 ,ponieważ masz 60KM ,a w 1.2 masz tylko o 5Koni mniej.

Jakie o pięć koni mniej?:shock: silnik 1.2(65KM) ma O 5 koni więcej od 1.4 60 KM.
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

05 Cze 2008, 22:04

jestem posiadaczem corsy b 1.4 16v 99. moim zdaniem to najlepsze autko do jazdy na małe i średnie dystanse. mało pali i szybko sie zbiera a i na trasie swoje wyciągnie, pod jednym warunkiem, ze nie jest za bardzo obciążone (kierowca + dwie osoby to max)
max
Nowicjusz

06 Cze 2008, 10:33

Do corsy b polecam najbardziej silnik 1.4 8V - jest on dobry do miasta, dużo nie pali i nie psuje się tak jak nowsze silniki 16V, gdzie zdarzają się awarie zaworów, których wymiana jest bardzo kosztowna
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

08 Cze 2008, 10:56

to moze rower na pedały? nieee, tez zdazaja sie awarie
max
Nowicjusz

10 Kwi 2012, 08:15

Szczególnie polecam Corsę z silnikiem 1.4 60 KM - wersję CDX ..
Ostatnio edytowany przez silvo44, 10 Kwi 2012, 09:03, edytowano w sumie 1 raz
Powód: poprawiłem styl ...
opelcorsa
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 01 2011
Auto: Opel Corsa B 1.4 60KM CDX