Opel Corsa B do oceny

10 Mar 2011, 01:08

Witam!
Chciałbym poprosić Was o pomoc, konkretnie o przyjrzenie się kilku ofertom z Allegro. Przymierzam się ostatecznie do zakupu pierwszego auta, wybór padł na Opla Corsę B (po dłuższych analizach rynku motoryzacyjnego). Cena: do 5-6 tys, miasto: Poznań.
Ciekawe oferty jakie znalazłem:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
W tym drugim (nie wiem czy słusznie) nie podobają mi się pedały...

Wiem, że potraficie spojrzeć tam, gdzie zwykły użytkownik nie zajrzy.

Może jeszcze byście coś z allegro w tej cenie i Poznania wypatrzyli?
Na co szczególnie zwrócić uwagę przy zakupie Opla Corsy B z 1998-99? :)

Pozdrawiam!
persil91
Nowicjusz

Miejscowość: Pyrlandia

10 Mar 2011, 07:14

Pierwsza niczego sobie tylko przebieg jakoś mało mnie przekonuje.
Druga też fajna,co do tych pedałów to zostały poprostu założone aluminiowe.
Znalazłem jeszcze taką Corse [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] i taką [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

10 Mar 2011, 08:10

Drugą bym odpuścił... Za bardzo dostosowana do "pociskania"...pedały,zdjęty znaczek Opla z przodu
Pierwsza godna uwagi !!! Oczywiście przebieg z kapelusza ale inne mają również cofnięte liczniki w 95%-ach.
pooglądaj jeszcze tutaj:
http://ogloszenia.wp.pl/wyniki_moto.html?S[kat]=6&S[mrk]=000003&S[mdl]=7846&S[pyf]=1998&S[pyt]=1999&S[prcf]=4000&S[prct2]=6200&S[prv]=14

Na co zwrócić uwagę przy kupnie Corsy..?
Jest to bardzo popularna i nieskomplikowana konstrukcja.
Oczywiście jak ognia musisz się wystrzegać silniczka 1,0 (3 cyl-58 KM).Psuje się i niemało pali.
Silnik 1,2 do miasta starcza ale również nie jest bardzo ekonomiczny. Moim zdaniem optymalny napęd do tego auto,to prosty 1,4-60KM.Trwały,niewysilony i nieawaryjny silnik,który spokojnie przyjeżdża kilkaset tysięcy kilometrów.
Ople z tamtych lat,mają często lekko spocone silniki ale to nie tragedia.
Poza tym trzeba jedynie zwrócić uwagę na ogólny stan techniczny tego auta,jego zużycie w środku no i przede wszystkim na stan karoserii pod kątem korozji.Dużo powie jazda próbna.
Jestem z Poznania więc jak nie masz z kim obejrzeć auta,to mogę rzucić okiem,chociaż nie jestem mechanikiem to raczej rozpoznaję widoczne usterki w aucie.No chyba że masz jakiego znawcę w swoim kręgu z którym będziesz oglądał auto to ok.
pozdr
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

19 Mar 2011, 12:59

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi, dziękuję także w szczególności arturowi za szersze zainteresowanie :)
Ostatecznie pojechałem z mechanikiem na przegląd Opla Corsy B z pierwszego linka, powiedział, żeby brać.
Niestety obecna jest korozja:
1. na masce ryska ok. 3 cm
2. przy prawym progu - trochę większa
3. na klapie bagażnika niewielkie fragmenty zwłaszcza na około wycieraczki.
Pierwsze dwie już zabezpieczone, zrobiona wyprawka - łącznie 400 zł, ale nic nie widać.

I pytanie - co radzicie z tą klapą? Jest to szczególnie niebezpieczne? Czy da się żyć? Bo nie wiem czy dawać kolejne 200 zł, to jednak dość duży wydatek na początek :)
persil91
Nowicjusz

19 Mar 2011, 16:57

Da sie z tym żyć,kumpel rok temu kupował Punto i na tylnej klapie miał 2odpryski rudej i ma je do dziś,nic z nimi nie robił bo nie było potrzeby,nawet sie nie powiększały o dziwo o_O
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Mar 2011, 22:52

Dzięki za pomoc :)
persil91
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Abu Zabi buduje stację tankowania wodoru
    Toyota wraz z partnerami biznesowymi i rządem Abu Zabi przeprowadzi testy Toyoty Mirai, których celem jest analiza możliwości wprowadzenia motoryzacji opartej na wodorze. W maju tego roku zostanie otwarta w stolicy ...