Opel Corsa B [LPG] - dobra propozycja?

16 Paź 2012, 11:55

Witam,
do końca roku planuję zakup samochodu... a w dodatku pierwszego :) Nie chciałbym wydać pieniędzy w błoto, chciałbym kupić coś co posłuży mi z 2 lata i będę z tego zadowolony.

Wybór samochodu, którego szukam oparty jest o informację z innych dyskusji - wg. nich można wywnioskować że Opel będzie samochodem, który jest tani w utrzymaniu, mało awaryjny oraz idealnie nadający się do instalacji gazowej, która w dodatku mało pali. Na podstawie ocen można stwierdzić, że najlepszą jednostką napędową jest motor 1.2 65KM (ewentualnie 45KM). I tutaj moja wiedza na temat tego samochodu się kończy - ale czy te informacje są prawdą?

Prowadziłem parę razy Corsę od znajomego, jeśli chodzi o sam układ jezdny, prace podzespołów to jak na ponad 15 letni samochód się nieźle trzymał - a właściciel nie dbał o niego za specjalnie.

Prosiłbym o jakąś opinię, radę popartą doświadczeniem z Corsy B. Na co oprócz blacharki miałbym zwrócić uwagę podczas kupna samochodziku oraz jakich wydatków mogę się spodziewać w ramach eksploatacji samochodu?

Dodam, że samochód miałby służyć jako dojazd do pracy oraz w weekendy na uczelnie.
DarekEs
Nowicjusz

Miejscowość: Tychy
Prawo jazdy: 29 06 2010
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Opel Corsa B
Silnik: 1.2 45KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

16 Paź 2012, 12:16

Ja tam dobrych opini o 1.2 nie słyszałem,jak już to 1.4 60KM albo 90KM (Ecotec).
Ogólnie Corsa bez wspomagania to troche męczarnia ale wiadomo wszystko kwestia przyzwyczajenia.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Spadek zarejestrowanych samochodów. Prognoza 2021
    Grudzień 2019 - 555 598 zarejestrowanych samochodów. Prognoza 2020 - delikatny spadek liczby zarejestrowanych pojazdów o DMC do 3,5t po rekordowych wynikach z 2019 roku. Marzec - zamknięcie gospodarki i globalna ...
    Jak jeździć oszczędnie hybrydą?
    Jest stale rozwijana i zdaniem wielu stanowi złoty środek między bezemisyjną jazdą, a swobodą typową dla aut spalinowych. Technologia hybrydowa od lat jest czymś więcej niż tylko ciekawostką i pozwala oszczędzać kierowcom ...