OPEL CORSA B - I JAK TERAZ?? PROSZE O POMOC ??

które auto bys kupił

Ankieta zakończyła się 02 Maj 2009, 18:47

Rok produkcji: 1996, 150 000 km, Skrzynia biegów: manualna, Pojemność skokowa: 1500 cm3, olej napędowy (diesel), cena: 4 500 PLN
1
17%
Rok produkcji: 1996, Pojemność skokowa: 1400 cm3, benzyna, granatowy-metallic, Liczba drzwi: 2/3, cena:4 200 PLN
0
Brak głosów
Rok produkcji: 1998, 150 000 km, Skrzynia biegów: manualna, Pojemność skokowa: 1400 cm3, benzyna, srebrny-metallic, cena 4 599 PLN
4
67%
Rok produkcji: 1996, 151 211 km, Skrzynia biegów: manualna, Pojemność skokowa: 1200 cm3, benzyna, czerwony, Liczba drzwi: 2/3, cena 4 600 PLN
1
17%
Rok produkcji: 1997, 162 000 Pojemność silnika 1500 cm3 ;Skrzynia biegów-Manualna ;;;Rodzaj paliwa - Diesel ;;;cena 4600pln
0
Brak głosów
Razem głosów : 6

28 Kwi 2009, 18:37

Zamierzam zakupic opla corse b tak ok 96/7r. Nie potrzebuje duzego samochodu. Maly hatchback w zupelnosci wystarczy. Zastanawiam sie jaki silnik jest lepszy w tym modelu- 1.2 czy 1.4. a moze 1.5 (cena do 4500max)Chcialbym prosic uzytkownikow corsy o wypowiedzi na temat plusow i minusow tego auta. I nastepne pytanie- czy kupic zarejestrowana czy nie jakie sa oplaty??. ...i czy np. taki (diesel 1.5) jest lepsy od wersy( 1.4 v16 czy v8???)
...ps. nie dawno dostalem prawko a samochodu nikt u mnie nie ma:)prosze o wyrozumialosc pozdrawiam i dziekuje z góry:)

spojrzcie jeszcze na to ktore was by zainteresowało??
[link do oferty na Allegro wygasł][15]=2&a_enum[178]=1&a_mask[200][1]=1&price_to=5000&order=p&change_view=1

i z tych:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
szukam dobrej corsy
suer2
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

28 Kwi 2009, 21:03

wiec tak zasady przy kupnie autka proste

mała pojemnosc tańsze czesci spokojna jazda mało pali a to wazne bo0 kasa idzie
jak katujesz pali wiecej od wiekrzej pojemosci

np silnik 1,0 spali wiecej podczas katowania od 1,5 przy tych samych predkosciach

ja sobie bym wzioł najmocniejsza wersje ale tobie polecam benzynke 1,2 na poczatek wystarczy łatwiej zima odpalic niezle sie jezdzi oplem ganiałem nim troche
wersja 1,2 własnie 54km mocy
wooke
Nowicjusz

Miejscowość: polska

28 Kwi 2009, 21:13

Wersja 1,2 ma akurat 45KM i jest strasznie mułowata, do tego pali tyle co 1,4. Na przebiegi nie patrz bo na 99% kręcone, liczy się stan auta. Diesel w tym roczniku to raczej będzie trup. 1,4 16V lubi palić olej i ogromne ilości paliwa. Polecam 1,4 8V - mało awaryjny i spalanie akceptowalne.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

28 Kwi 2009, 21:40

TO JUZ WIEM ZE CHCE 1,4 V8 ALE V12 NIE LEPIEJ JAK TO WYGLADA Z PLUSAMY I MINUSAMI??(wIADOMO ZE SZYBSZA I TROCHE WIECEJ PALI,ALE CZY DUZA RÓŻNICA??):)JAKI ROCZNIK NAJBARDZIEJ REALNY W TEJ CENIE

A CO MYSLICIE O TYM:
Ostatnio edytowany przez suer2, 28 Kwi 2009, 21:55, edytowano w sumie 1 raz
szukam dobrej corsy
suer2
Nowicjusz

28 Kwi 2009, 21:42

Do wakacji zeszłego roku jeździłem Corsą B 1.4 5D i według mnie jest to dobry samochód. Oczywiście - nie jest duży, nie jest bardzo zrywny, z wyglądu jak kto lubi (mi z ładnymi felgami Corsa B ciągle się podoba :) Ja niestety śmigałem bez wspomagania, co było dosyć męczące przy parkowaniu, ale jakbyś brał ze wspomaganiem, to ten problem odpada. Silnik 1.4 był żwawy (oczywiście w sensie, że ruszał normalnie spod świateł, większą prędkość też bez problemu osiąga, choć wiadomo, że to nieduże autko). Przez kilka lat użytkowania, jeśli dobrze pamiętam 7, nic się z nim nie działo. Jakieś tam drobiazgi, jak wszędzie. Zawsze odpalał, nie gasł, skrzynia nie zgrzytała itp. Z rdzą może być problem. U mnie akurat było tego mało - na klapie z tyłu, na dachu przy brzegu i, najwięcej, z przodu na masce, dokładnie na krawędzi jak się otwiera. O dziwo nie łapało progów czy nadkoli. Chodzą opinie, że Ople gniją - ja nic takiego w swoim nie stwierdziłem, a zaglądam w różne zakamarki, rocznik auta to koniec '96, rejestrowany już jako '97. Największy problem, o ile można tak mówić, był z tłumikiem - dwie wymiany, jeden spawany. Ogólnie jak trafisz dobry, zadbany egzemplarz, to powinieneś być zadowolony :)
Smerda_Jajeczny
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: \/\//\\/\//\

29 Kwi 2009, 08:39

tylko ostatnie pytanie co myslicie o tym/??:

[link do oferty na Allegro wygasł]

tylko jedno nie wiem czy ma v6 czy v12??

mysle ze ok oferta...??
szukam dobrej corsy
suer2
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bugatti type 57 Sc Atlantic
    Bugatti Type 57 SC Atlantic. Produkcja modelu type 57 zaczeła się w 1934 roku i trwała aż do 1940. Wersja Atlantic weszła do produkcji w 1936 roku.Jean Bugatti był synem założyciela tej szlachetnej marki i zarazem projektantem ...

29 Kwi 2009, 10:00

To jest 8V.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Kwi 2009, 13:20

Według mnie za duży przebieg - osobiście szukałbym góra 170-180 tys.
Smerda_Jajeczny
Początkujący
Awatar użytkownika

29 Kwi 2009, 13:31

ok:)dzienki tylko chyba teraz trudno znalesc cos dobrego: )
szukam dobrej corsy
suer2
Nowicjusz

29 Kwi 2009, 13:53

Smerda_Jajeczny napisał(a):Według mnie za duży przebieg - osobiście szukałbym góra 170-180 tys.

Lol... Jak poprosi sprzedającego to pewnie skręci na te 170 kkm...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Kwi 2009, 14:13

Kubuch napisał(a):Lol... Jak poprosi sprzedającego to pewnie skręci na te 170 kkm...

Za dużo bajek się nasłuchałeś, że wszystkie liczniki są kręcone. Sam miałem Corsę rocznik '96 z przebiegiem 120 tys. Nie każdy samochód jest wyjeżdżony - są ludzie, którzy nie trzepią 80 tys. rocznie. Także może znaleźć normalnego Opla z normalnym przebiegiem na poziomie np. 160 tys. Niestety, są ludzie którzy naczytają się głupot, że na allegro same złodziejstwo, każdy sprzedający samochód, to krętacz, co przekręca liczniki o 100 tys. do tyłu, maskuje wszystkie wady i zachwala "igłę". A potem są na różnych forach opinie „sam nie jeździłem, ale sąsiad sąsiada z zagranicy miał 10 lat temu taki samochód, to mogę polecić”.
Smerda_Jajeczny
Początkujący
Awatar użytkownika

29 Kwi 2009, 14:20

Smerda_Jajeczny napisał(a):Za dużo bajek się nasłuchałeś, że wszystkie liczniki są kręcone.

Nie, po prostu za dużo aut oglądałem... Nie twierdzę, że nie ma starych aut z małymi przebiegami ale jest ich niewiele a popatrz po ogłoszeniach. 90% aut ma jakieś śmieszne przebiegi na liczniku a stan faktyczny auta jak po 3 razy większym przebiegu.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Kwi 2009, 14:31

Kubuch napisał(a):Na przebiegi nie patrz bo na 99% kręcone, liczy się stan auta.

To że ty masz kręcony nie znaczy że każdy samochód ma tak jak twój :cool: :roll:
Kocham jazdę :)
Parzo
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kaniów

29 Kwi 2009, 14:31

Kubuch napisał(a):Nie twierdzę, że nie ma starych aut z małymi przebiegami ale jest ich niewiele

Dlatego też napisałem, że bym "poszukał" samochodu z takim przebiegiem, a nie złapał pierwszego lepszego, którego właściciel zachwala, że jeździła kobieta, tylko w niedziele, oczywiście nie paląca itp. W sumie zakup jakiegokolwiek samochodu wymaga poszukiwań.

Kubuch napisał(a):popatrz po ogłoszeniach. 90% aut ma jakieś śmieszne przebiegi na liczniku a stan faktyczny auta jak po 3 razy większym przebiegu.

To ja znowu widzę rzecz odwrotną. Samochód ma spory przebieg, a z zewnątrz jest dopieszczony. To samo środek - odkurzany chyba przez kilka godzin, wycieraczka pod nogi błyszczy się jakby nikt nigdy na nią nie nadepnął, deska rozdzielcza także wypastowana do połysku. To jest podejrzane. Wiadomo, można dbać o samochód (mam wujka, który normalnie pieści się z samochodami choć nie ma żadnych rewelacji – szybki, światełka, wychuchane, wydmuchane), ale robienie zdjęcia po umyciu samochodu, wyszorowaniu w środku do zdjęcia może wzbudzić podejrzenia. Najlepiej jak samochód jest w ciągłym użytkowaniu, a sam poznasz, pomimo brudnej karoserii, czy ktoś dbał o niego czy nie.
Smerda_Jajeczny
Początkujący
Awatar użytkownika

29 Kwi 2009, 14:35

Smerda_Jajeczny napisał(a):Według mnie za duży przebieg - osobiście szukałbym góra 170-180 tys.

Kubuch napisał(a):Lol... Jak poprosi sprzedającego to pewnie skręci na te 170 kkm...

Wiesz kręcenie licznika nie zmieni stanu technicznego samochodu :!: :!: :!: :wink:
Kocham jazdę :)
Parzo
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kaniów