Opel Corsa B jak podłączyć gniazdo zapalniczki?

02 Sie 2010, 19:18

Witam,

mój brat posiada opla corsę B. Wersja goła, jest w niej gniazdo zapalniczki jednak nie podłączone. Nie ma tam nawet kabli, chyba (te co na zdjęciu raczej od radia).
Dlatego prosiłbym o łopatologiczne wyjaśnienie co, gdzie i jak podłączyć ?
Szczególnie jakie kabelki (+/-) mają iść do gniazdka, do której blaszki mają być podpięte. Zaznaczę, że jest tam również żaróweczka.
Fotka niezbyt dobrej jakości ale robiona telefonem mam nadzieję, że ktoś mi wyjaśni co i jak.

Opel Corsa B jak podłączyć gniazdo zapalniczki?Opel Corsa B jak podłączyć gniazdo zapalniczki?
Na powiększeniu trochę widać te blaszki, ale nie wiem jaki kabelek gdzie podłączyć :(
lotnik
Nowicjusz

Miejscowość: Radomsko

16 Sie 2010, 19:34

Do środkowej wsówki + a do bocznej lewej(jak na foto) gdzie nie ma żarówki -. Żarówka zależy jak sterowana czy + czy - tak trzeba dać + lub -. Potem ciągniesz - niebieskim lub czarnym do jakieś blachy. Dobrze zedrzeć trochę lakieru do gołej blachy. Zakładasz oczko. + ciągniesz czerwonym kablem do klemy lecz po drodze dajesz bezpiecznik min. 20A.
Maki
Początkujący

Miejscowość: z daleka
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC Matte Prototype
    Wersja LC 500h Matte Prototype to najnowsza odsłona coupé Lexusa, zaprezentowana na Barcelona Motor Show 2019. Samochód pokryto lakierem Space Orange, inspirowanym barwą zachodzącego słońca. Powłoka jest matowa, ...