Opel Corsa B Mieszanie olejów

01 Mar 2008, 18:51

Witam.

Mam opelka Corse B 1997r. 1,7 D

mam nalany olej kager. Lecz poszła troche uszczelka i mam mały wyciek. Chcę dolać oleju lecz posiadam na tą chwile mobil1. czy moge go dolać. Olej mobil1 jest uniwersalny. I napewno do diselka pasuje.
masa555
Nowicjusz

• 02 Mar 2008, 12:57

Producent oleju nie jest ważny.Wazne są natomiast parametry oleju.Muszą być takie same.Jeżeli wg API kager ma klasyfikację CF,to mobil też musi taką mieć.Jezeli Kager wg SAE ma 10W40,to Mobil też musi tak miec.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

02 Mar 2008, 13:25

jeżeli kager ma API SJ/ CH-4 a mobil API SL/CF to znaczy że są inne? i nie mogę ich zmieszać?? sa to oba oleje mineralne 15W40.
    masa555
    Nowicjusz

02 Mar 2008, 20:56

No troszkę ten Mobil nie pasuje,ponieważ wg klasyfikacji API Kager ma CH-4,a Mobil ma CF.Czyli klasa jakościowa Mobila jest gorsza od Kagera(literka H w alfabecie jest za literką F).
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

02 Mar 2008, 23:29

wiec nie moge ich zmieszać? nie wydaje mi się żeby to miało aż tak duży wpływ. Chyba że masz jeszcze jakieś zastrzeżenia?
    masa555
    Nowicjusz

03 Mar 2008, 11:14

Powiem tak - nie chodzi o to,że nie wolno,ale o to,że nie powinno się mieszać tych olejów.Jak go wlejesz,to pewnie nic się nie stanie,ale żaden fachowiec,który się na tym zna,nie podpisze ci się pod taką wymianą.To jest tak,jakbyś swoje reflektory ksenonowe(oczywiście oryginalne) wymienił na zwykłe H4.Nic się nie stanie,ale widać,że jakość oświetlenia jest gorsza i kierowca widzi gorzej.To samo jest z tymi olejami.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

03 Mar 2008, 11:57

ale ja nie chcę wymienic całego oleju z kagera na mobil1. Poprostu chcę samodzielnie troche go dolać ;D
    masa555
    Nowicjusz

04 Mar 2008, 18:41

Nie ma znaczenia,czy olej jest wymieniany czy jest to tylko dolewka.Mobil kupiony przez ciebie jest gorszy jakościowo od Kagera,którym jest zalany silnik.Zapewne nic się nie stanie,jak pisałem,ale nie powinno się uzupełniać braków płynów płynami gorszymi jakościowo od obecnych.To tak jakbyś w zimie do płynu zimowego w spryskiwaczach dolał płynu letniego.Ogólnie nic się nie stanie,jezeli temperatura jest na tyle mała,że nie spowoduje zamarznięcia tych wymieszanych płynów.Ale jak przyjdzie większy mróż,jest ryzyko uszkodzenia silniaczka spryskiwaczy oraz przewodów i dysz.Taki sam skutek może byc z tym olejem.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika