Opel Corsa B vs Fiat Tipo

24 Lip 2009, 09:21

Witam,
Nie mam jeszcze auta, dopiero szukam. Nie może to być za duże autko, wiadomo na pierwsze autko lepiej coś mniejszego.
Mam na oku właśnie Opla Corse B z rocznika 94, silnik 1.2 45KM benzyna. Do poprawek lakierniczych zarej. w kraju za kwote 2000zł.
Jednak znalazłem też fajnego Fiata Tipo rocznik 92 silnik 1.9 TD 90KM w dość ładnym stanie zewnętrznym bez rdzy i regularnie serwisowany (przynajmniej tak właściciel twierdzi) zarej. w kraju. za 1800zł. Tipo pozatym ma jeszcze elektryczne szyby, lusterka, centralny zamek, alarm.
W Corsie chyba nic tam nie ma, bo nie widziałem ;).

Macie jakieś doświadczenie z w/w autami? Osobiście mam Opla w rodzinie i jestem przekonany do marki, jednak znajomy miał i Fiata Tipo i Tempre i również nie narzekał.

Co będzie wygodniejsze i bardziej komfortowe?
Czy Tipo ze względu na większą moc, może się lepiej prowadzić?
Jak z kosztami eksploatacji nie licząc ceny OC, bo w przypadku Tipo będzie sporo większa?
Jak z awaryjnością?

Dodam, że jestem w stanie część rzeczy wykonywać samemu tj. blacharka, albo mechanika (wymiana łożysk koła, paska rozrządu, wałka itd. itp.).
Jednak wolałbym jak najmniej takich sytuacji.

Proszę o przedstawienie jak to wygląda, jakieś różnice
Raga
Nowicjusz

Miejscowość: Dolny Śląsk

24 Lip 2009, 12:34

A więc powiem ci że ja osobiście jak dla ciebie (młodego) polecam Opla z tym małym silniczkiem od kosiarki. Będzie łatwy w naprawie, o ile się będzie psuł bo tam nie ma za wiele. Tipo w dieslu jak się popsuje to już ci się go naprawiać nie będzie opłacało....zresztą pomyśl, czy dobrze brzmi auto w dieslu, z dobrym wyposażeniem za 1800pln?? Jak dla mnie coś jest nie tak. A Corsą, mimo że będzie sobie tu i ówdzie gnić, nic się mechanicznego nie powinno dziać. Zaszpachlujesz, podmalujesz i będziesz sobie śmigał.
A że nie ma elektryki to może i lepiej, bo w aucie za 2tyś, elektryka średnio mi się kojarzy :/
pozdrawiam
______________PRECZ Z [ *F*O*R*D*A*M*I ]_________
miszarus
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: zachodnio-pomorskie

24 Lip 2009, 12:56

Ja nie patrzę na cene, bo może akurat komuś się spieszy sprzedać czy coś takiego. Jeżeli auto ładnie jeździ, przyspiesza nic nie stuka.
Konkretnie może podam te aukcje:
Tipo - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Corsa - [link do oferty na Allegro wygasł]

Jeżeli chodzi o silnik to Tipo napewno elektroniki nie ma, w Corsie chyba też nie za bardzo.

Właśnie słyszałem, że ten silnik w Corsie 1.2 to mocna jednostka (żywotna), natomiast nie słyszałem opinii o tym Dieslu z Tipo.
Raga
Nowicjusz

24 Lip 2009, 13:06

Corsa 1,2 niestety niewspółmiernie dużo pali do tych 45 KM.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

24 Lip 2009, 13:40

osobiscie wydaje mi sie ze Corse juz pomalu ruda wcina (prog od strony kierowcy)
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Lip 2009, 13:44

Tak w tej Corsie do zrobienia są progi (allegrowicz je dodaje), oraz łożysko koła tylnego.
Opony do zmiany w następnym sezonie, oraz blacharka do roboty. Allegrowicz wycenił roboty blacharskie poza progami na 500-800zł.

Bardziej mi się podoba Tipo i nim wolałbym jeździć, czytam że często coś sie sypie, ale nie z silnikiem tylko ogólnie elektryka, zawieszenie. Nie wiem sam, może najlepiej pojechać obydwa oglądnąć. Zobaczyć jak co się zbiera, czy nie rozlatuje się nic i ocenić.
Raga
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...

24 Lip 2009, 13:49

jak mowisz ze Corsa taka tragedia to lepiej ja zostaw a jedz obejrzyj Tipo lub szukaj innych,bo najwyzej skonczysz jak kumpel kupil Corse do roboty,progi do wymiany,przednia szyby peknieta i cos tam z silnikiem,pojezdzil nia bo sie dalo pare dni a dzis auto stoi na szrocie :smile:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Lip 2009, 13:57

Tipo ma 100% blachy ocynkowane i nie gnije nawet starsze egzemplarze. Ja wziąłbym Tipo ale nie w dieslu, choć to słaba jednostka i dlatego nie awaryjna ale dosłownie chodzi jak Ursus C360 i jest naprawdę słabe. Wolałbym z silnikiem 1.6 z LPG.
Corsa jest sporo mniejsza od Tipo.
stasiowski121

24 Lip 2009, 14:01

Nie no ta Corsa za tą cene i tylko blacharka + łożysko to całkiem sensowna oferta.
Jeżeli reszta jest OK.

Jakbyście mieli porównywać te dwa autka niezależnie od stanu i ceny to którym byście woleli jedzic?

EDIT:
@stasiowski
90KM to mało w tym Tipo? Corsa ma 45KM.
Raga
Nowicjusz

24 Lip 2009, 14:07

Mało nie mało tylko dźwięk niezbyt miły dla ucha jak ostatnio go słyszałem na ulicy, plusem napewno są te ocynkowe blachy i co mu wlejesz to pojedzie, opał, paliwo z Tesco, czy ropę i tak pojedzie i mało spala średnio jak podaje autocentrum.pl 4.5- 5.5 l/100 km dlatego wybrałbym właśnie Fiata.

EDIT:
Tyle że ten z Twojego linka to składak z niemiec :D
stasiowski121

24 Lip 2009, 14:18

Co to znaczy składak?
Że silnik był wymieniany czy auto złożone z dwóch?
Jakaś wada? Wkońcu jak się składa z dwóch to się pakuje lepsze części do siebie.
Raga
Nowicjusz