Opel Corsa b - wycieki oleju

09 Paź 2013, 19:08

Witam. Posiadam Opla Corse B, 3 drzwiówka rocznik 96...

Na silniku znajdują się wycieki i nie potrafie dokładnie zdiagnozować co mu jest, wiadomo samochód nie pierwszej świeżości jednak mnie trochę to martwi. Z dołu samochodu nic nie wycieka gdyż stoi on w garażu i bym zauważył ślady oleju na betonie. Czytałem że mogą to być uszczelki czyli sprawa dość groszowa lub coś bardziej kosztownego. Wielu znajomych poleca mi także wymycie silnika aby zobaczyć dokładnie skąd idzie olej. Co wy na to? Co według was mogło się stać i ile by kosztowały ewentualne zamienniki? Co z myciem silnika? Powiem także że silnik pracuje cicho i równo. Podrzucam zdjęcia

[link wygasł]
[link wygasł]
[link wygasł]
[link wygasł]
CycMistrz
Nowicjusz

Auto: Mazda

11 Paź 2013, 17:48

Wygląda to tak jak by ci się pociło spod dekla zaworów, ale lepiej by było widać po umyciu silnika. Bo może gdzieś jeszcze są wycieki, a w takim stanie jak masz silnik obecnie więcej nie zobaczysz i nie zlokalizujesz innych wycieków o ile są.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Jak nowe paliwo E10 działa na olej silnikowy?
    Czy dodatek nowego paliwa E10 może wpłynąć na kondycję oleju silnikowego? Jakie kroki należy podjąć, aby zapewnić właściwe smarowanie silnika w obliczu wprowadzenia benzyny z większą ilością biokomponentów? Odpowiedzi ...