REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Dokładnie oznacza "Nieprawidłowe napięcie zasilające w instalacji elektrycznej pojazdu", prawdopodobnie jest za wysokie tak strzelammarjysz napisał(a):błąd p0560 problem z napieciem
No to pożycz miernik, kup (można już za 30zł kupić) lub podjedź gdzieś do warsztatu niech ci sprawdzą bo jeżeli masz za wysokie napięcie ładowania to za chwilę problem możesz mieć z elektroniką i innymi systemami...marjysz napisał(a):Nie sprawdziłem bo nie mam jak i z czym wiem nie wiem jakie są parametry
Jak to sprawdzałeś? To za wysokie napięcie. W przypadku akumulatora 12 V do samochodu napięcie całkowicie naładowanego nowego akumulator to 12,8 V, a dla akumulatora nie nowego ale sprawnego to napięcie powinno być w granicach 12,6-12,7 V.marjysz napisał(a):Akumulator ma 14.2
Tu raczej jest ok, napięcie powinno nie wychodzić poza zakres 13,8 - 14,4 V.marjysz napisał(a):alternator13.9 do 14.0
A ile czasu minęło od wyłączenia silnika? Czy czasem nie mierzyłeś tego napięcia zaraz po wyłączeniu?marjysz napisał(a):Miernikiem to sprawdziłem i tyle mi pokazało że jest może lepiej akumulator nowy kupić.
To sprawdź po min. trzech godzinach lub po całej nocy. Czas po jakim sprawdzałeś jest za krótki od czasu ładowania przez alternator więc zrób tak jak napisałem.marjysz napisał(a):No nie odczekalem czyba 5 albo 10 min po wyłączeniu
Czyli wychodzi na to że akumulator jest dosyć mocno rozładowany. Poniżej napięcia 12,5V uznajemy że akumulator jest rozładowany, można jeszcze zmierzyć gęstość elektrolitu i jak jest poniżej 1,27 G/cm3 to też oznacza rozładowany akumulator.marjysz napisał(a):Sprawdziłem po całym dniu stania i pokazał 12.2