Opel Corsa C 2005r. 1.2, olej w instalacji elektrycznej

05 Lip 2019, 09:36

Walczę z problemem parę dni, głównie szukając rozwiązania problemu w Internecie .

Problem polega na tym że na obu sondach lambda w kostce elektrycznej znajduje się olej, oraz pojawia się na nowo po usunięciu go izopropylenem.
Poza zapalającym się cheack engine autu nic nie dolega(przynajmniej na razie).

Około 4 miesięcy temu przeciekał mi czujnik ciśnienia oleju w silniku. Po jego wymianie od razu była też do wymiany jedna z sąd lambd. Prawdopodobnie zaciagneła olej przez wyciek? Wyczytałem w Internecie że jest to możliwe. Po wymianie sondy lambda aż do teraz było dobrze(tj. 3-4 miesiące)

Nigdzie wycieku oleju w tym momencie nie zauważyłem.

Proszę o radę gdzie mógłbym szukać. Mechanicy u których byłem stwierdzili że nie wiedzą co to może być, zalecają czekać aż coś bardziej się zacznie psuć.
Vishigan
Obserwowany

05 Lip 2019, 09:43

Vishigan napisał(a):Problem polega na tym że na obu sondach lambda w kostce elektrycznej znajduje się olej, oraz pojawia się na nowo po usunięciu go izopropylenem.
Musisz sprawdzić po kablach którędy go tam zaciąga, wtyczka przecież jest nie przy samej sondzie tylko w sporej odległości od niej. Sprawdzałeś kable z wtyczką które idą od góry czyli te ze sterownika czy gdzieś po drodze nie są tak przyczepione żeby mógł się do nich dostać olej? Masz gdzieś jakieś widoczne wycieki oleju?

Vishigan napisał(a):Poza zapalającym się cheack engine autu nic nie dolega(przynajmniej na razie).
Pytanie czy sprawdzałeś jaki dokładnie błąd powoduje wyświetlenie tej kontrolki ?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

05 Lip 2019, 09:48

Przewodów nie sprawdzałem, ale nigdzie nie ma śladów po oleju.

Jeżeli chodzi o błąd to w tej chwili nie mogę dokładnie podać ale dotyczył napięcia w sondzie lambda rząd 1, czujnik 2
Vishigan
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Transport ładunków sypkich
    Do przewozu sypkich i suchych produktów luzem niezbędny jest odpowiedni sprzęt oraz wykwalifikowana kadra. Ważne jest także wieloletnie doświadczenie pozwalające odpowiednio transport przygotować oraz przewidzieć prawdopodobne ...