Z uwagi na to, że jest to mój pierwszy post na tym forum, witam szanownych Forumowiczów
Doszedłem ostatnio do wniosku, że czas na pierwsze całkowicie "swoje" auto. Mam kilku kandydatów i jednym z nich jest Opel Corsa C. Jednak - póki co - nie mam bezpośrednio pytań odnośnie zakupu, a czegoś innego, dlatego zdecydowałem się założyć temat tutaj.
Przechodząc do konkretów, biorę pod uwagę benzynowy silnik 1.2. Wg mojej aktualnej wiedzy model C wyposażony był w latach 2000-2004 w silnik o pojemności 1199 cm3 i mocy 75 KM. W 2004 roku wprowadzono silnik o pojemności 1229 cm3 o mocy 80 KM wyposażonym w system Twinport.
Przez ostatnie kilka tygodni przejrzałem sporą liczbę ofert. Dwie z nich "spędzają mi sen z powiek", ponieważ zawierają jeden interesujący szczegół. Pozwolę sobie przytoczyć linki do aukcji (oświadczam, że nie jestem w żaden sposób związany ze sprzedawcami, aukcje są podane jako przykładowe):
1)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]2)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]Przyglądając się zdjęciom tyłu samochodu na obu aukcjach można zauważyć napis: "TWINPORT" na tylnej klapie. W opisie aukcji jest natomiast mowa o silniku o mocy 75 KM. Zdaję sobie sprawę, że każdy może się pomylić i wpisać nieprawidłową pojemność/moc silnika. Na pierwszej aukcji jest podany numer VIN. Wklepałem go w kilku popularnych (darmowych) serwisach oferujących dekodowanie i wynik jednoznacznie stwierdza moc 75 KM. Przyznam szczerze, że nie szukałem głębiej.
Co o tym wszystkim sądzicie? Skąd ten napis na klapie?