Opel Corsa C - czy to Twinport czy nie Twinport?

15 Gru 2013, 22:38

Z uwagi na to, że jest to mój pierwszy post na tym forum, witam szanownych Forumowiczów :)

Doszedłem ostatnio do wniosku, że czas na pierwsze całkowicie "swoje" auto. Mam kilku kandydatów i jednym z nich jest Opel Corsa C. Jednak - póki co - nie mam bezpośrednio pytań odnośnie zakupu, a czegoś innego, dlatego zdecydowałem się założyć temat tutaj.
Przechodząc do konkretów, biorę pod uwagę benzynowy silnik 1.2. Wg mojej aktualnej wiedzy model C wyposażony był w latach 2000-2004 w silnik o pojemności 1199 cm3 i mocy 75 KM. W 2004 roku wprowadzono silnik o pojemności 1229 cm3 o mocy 80 KM wyposażonym w system Twinport.
Przez ostatnie kilka tygodni przejrzałem sporą liczbę ofert. Dwie z nich "spędzają mi sen z powiek", ponieważ zawierają jeden interesujący szczegół. Pozwolę sobie przytoczyć linki do aukcji (oświadczam, że nie jestem w żaden sposób związany ze sprzedawcami, aukcje są podane jako przykładowe):
1) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Przyglądając się zdjęciom tyłu samochodu na obu aukcjach można zauważyć napis: "TWINPORT" na tylnej klapie. W opisie aukcji jest natomiast mowa o silniku o mocy 75 KM. Zdaję sobie sprawę, że każdy może się pomylić i wpisać nieprawidłową pojemność/moc silnika. Na pierwszej aukcji jest podany numer VIN. Wklepałem go w kilku popularnych (darmowych) serwisach oferujących dekodowanie i wynik jednoznacznie stwierdza moc 75 KM. Przyznam szczerze, że nie szukałem głębiej.
Co o tym wszystkim sądzicie? Skąd ten napis na klapie? :)
tomekgb
Nowicjusz

Auto: Nie mam

04 Mar 2014, 23:11

Dobrze wnioskujesz, mam model z 2002 roku i ma 75 km,pojemność 1.2
KrakusManiak
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 05 05 2005
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Opel Corsa C
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

18 Paź 2014, 10:46

Silniki 1.2 twinport byly dostepne od 2004 roki i mialy 80km. Linki do aukcji, ktore wyslales sa juz nieaktywne, ale sprawa jest prosta. Jezeli corsa jest sprzed 2004 to jest to zwykly silnik 75km, a jezeli od 2004 to twinport 80km. Najlatwiej odmiane twinport mozna rozpoznac po innym ukl. dolotowym. Wersje 75km maja klasyczny/stary typ.
QCoo
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 11 2009
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Opel Astra F
Silnik: 1,6 16V 101KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

18 Paź 2014, 12:57

Dzięki za odpowiedzi, temat się już trochę zestarzał :)
Ostateczne kupiłem Astrę Bertone więc temat do zamknięcia.
tomekgb
Nowicjusz

Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczna jazda po zmroku
    Jesienią dni stają się coraz krótsze, dlatego kierowcy częściej prowadzą auto już po zmroku. Jazda w takich warunkach jest o wiele trudniejsza niż przy świetle dziennym, zwłaszcza w miejscach nieoświetlonych latarniami ...