Opel corsa C czy Toyota yaris

05 Lis 2015, 16:57

Witam, w najbliższych dniach mam w planie kupic nowe auto tak do ok 6500zl tanie w eksploatacji ( Malo pali, Malo awaryjne) myślałam nad oplem corsa C lub toyota yaris zasiegalam w tej kwestii opinii dwóch mechaników i tu zaczyna sie problem ponieważ jeden mi powiedzial ze jesli to napewno nie benzyna tylko 1,3 diesel gdyż jest Malo awaryjny a jesli toyota to byle nie diesel natomiast drugi powiedzial ze nie opel corsa c z tym silnikiem bo jest awaryjna i ze poleca toyotę najlepiej z silnikiem diesla. No i jest problem który daje dobra rade?
wielkopolska
Nowicjusz

Auto: nie mam

05 Lis 2015, 17:09

Diesel 1.3 jest jednorazowy. Kończy się przy ok 150-170k km. Corsa najlepiej 1.4, bo mniejsze nie radzą sobie z tym autem i są dość kapryśne. Yaris ma wszystkie silniki ok, diesel najczęściej szedł na floty dla szeregowych pracowników, więc perełki to nie będą.
Pamiętaj, że koszty eksploatacji to nie tylko paliwo :yes:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

05 Lis 2015, 17:20

W takim razie corsa odpada, wiem ze nie tylko paliwo, chodzi żeby części nie miały kolosalnych cen no i to spalanie tez by bylo Male, a tak z osobistej opini jakie auto można bylo by mi polecić? Juz nie patrząc tylko na te dwa auta
wielkopolska
Nowicjusz

05 Lis 2015, 17:29

Yaris będzie ok. Jeśli chodzi o niskie spalanie i awaryjność to celuj raczej w auta japońskie. Możesz poszukać Mitsubishi Colta CJ0. Z bliźniaczych Hyundai Accent (technika z Colta), z europejskich udane Renault Clio II, VW Polo (trochę wyższe spalanie), Ford Fiesta mk5 (uwaga na blachę), Fiat Punto II (jak w Fordzie uwaga na blachę)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

05 Lis 2015, 17:37

A z tych aut to celować w silniki benzynowe czy raczej diesela? Póki co do ok lutego bede miała dojazdy do pracy po ok 20-30 km dziennie w jedna strone pozniej nie wiem bo będę prace zmieniac
wielkopolska
Nowicjusz

05 Lis 2015, 19:09

Rozwiązanie pośrednie - benzyna+lpg. Diesli albo nie było w ofercie danego modelu (Colt), albo były kiepskie (1.4 TDI w Polo, 1.3 Opel/Fiat). Poza tym jak już wcześniej napisałem miejskie auta z dieslem szły najczęściej na floty
Btw, nie lepiej coś bardziej wygodnego klasy Golfa? (o oczko większe) :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault ZOE Riviera - seria limitowana
    Seria limitowana Riviera została opracowania na bazie wersji Intens wzbogaconej o ekran dotykowy EASY LINK 9,3”, funkcję Easy Park Assist oraz kamerę cofania. ZOE Riviera jest natychmiast rozpoznawalne po nowym kolorze ...
    BMW Concept X6 2007
    BMW Concept X6 ten przedprodukcyjny samochód koncepcyjny jest pierwszym na świecie autem typu SAC (Sports Activity Coupé). Koncept prezentuje wizję BMW scalającą cechy modeli BMW X z atrybutami typowymi dla ...

06 Lis 2015, 08:08

Teraz to juz sama nie wiem, 1,7 diesel w corsie c tez odpada? Golfa ciężko znalezc z niskim przebiegem w przystępnej cenie, coraz bardziej mysle o tej yaris tyle ze jak juz się coś w niej zepsuje to znow części drogie
wielkopolska
Nowicjusz

06 Lis 2015, 11:12

1. 1.7 w Corsie jest ok
2. Nie jeździmy przebiegiem. Żeby tylko te przebiegi były prawdziwe... :roll:
3. Yaris się nie psuje, a drogie części do japońców to mit. Cena może minimalnie wyższa niż do VW czy Forda, Renault, ale w ostatecznym rozrachunku nie wychodzi drogo. Nie jest to jakieś Ferrari czy Lamborghini
mike
Moderator
Awatar użytkownika

06 Lis 2015, 12:37

wielkopolska napisał(a): zasiegalam w tej kwestii opinii dwóch mechaników i tu zaczyna sie problem ponieważ jeden mi powiedzial ze jesli to napewno nie benzyna tylko 1,3 diesel gdyż jest Malo awaryjny a jesli toyota to byle nie diesel natomiast drugi powiedzial ze nie opel corsa c z tym silnikiem bo jest awaryjna i ze poleca toyotę najlepiej z silnikiem diesla. No i jest problem który daje dobra rade?

Zacznij od zmiany mechaników to na 100% będzie najlepszą inwestycją :D .
Co do diesli to diesel z yarisa jest jedną z najlepszych jednostek na rynku i mało pali ale i tak go nie polecę bo po co przepłacać skoro benzyna też jest trwała, tańsza w serwisie a tylko minimalnie więcej spali. Co do części są tanie i trwałe więc jak będziesz korzystać z usług normalnych mechaników a nie mitomanów powinno być ok.
No i żeby jeszcze porównać to 1,0 spali 5,5-6l pb bez korków więc ile musiałby spalić diesel żeby opłacało się nim jeździć i nie robić 50tyś.km. rocznie. Pewnie mechanicy powiedzą Ci że 1,0 powoli jedzie bo ma mały silnik to powiedz Panom że jedzie lepiej albo tak samo jak corsa 1,4 która spali już troszku więcej.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

06 Lis 2015, 13:42

ja z tej dwójki zdecydowanie bym na Yarisa stawiał. Mniej awaryjne są te samochody. 1.33 benzyna spokojnie wystarczy na płynną jazdę tym samochodem. A i nie oszukujmy się, tankowanie też będzie Ci wystarczyć na dłużej.
damianj
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 07 2002
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: toyota auris
Silnik: 1.6 132km
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

07 Lis 2015, 21:40

To chyba postawie na ta toyotę jednak :) czyli tak jak na poczatku zdwcydowalam nim zaczelam rozważa corse :) dziekuje bardzo za pomoc
wielkopolska
Nowicjusz

09 Lis 2015, 18:56

Skończyło się na tym ze kupiłam dzis volkswagena golfa IV 1.9 tdi 2003 rok, 200000 przebieg i troche dolozylam bo 9000 zl + opony zimowe do tego nawet na tych samych tablicach postanowiłam dolozyc i miec pewność ze będę miec auto od osoby ktora poniekąd znam i wiem ze dbala o auto niż taniej a od nie wiadomo kogo z allego :) zobaczymy z czasem czy byla to dobra decyzja
wielkopolska
Nowicjusz

09 Lis 2015, 20:47

bardzo tanio jak na taki rocznik :o przebieg umowny tylko na liczniku ;)

wrzuć jakieś fotki :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

10 Lis 2015, 17:45

Kurczę jestem obecnie w Niemczech a auto mam w pl wiec w weekend wstawie jak będę w domu :) no przebieg rzekomo taki poprzedni właściciel miał go 3 lata i on przebiegu nie cofal napewno bo to znajomy nie wiem jak bylo wczesniej, wersja Pacific golfika i jest zadbany na szczęście, mechanik na tyle co ogladal go przy kupnie uważa ze wszystko w najlepszym porządku jest wiec oby sluzyl dlugo bez awari :)
wielkopolska
Nowicjusz