Opel corsa c do 8,5 tysięcy

12 Wrz 2019, 14:01

Dzień dobry
Już wcześniej zakładałem temat o "ford focus mk2" ale po zastanowieniu chyba jednak odpuszczę tę markę. Pójdę w to samo co mam teraz tylko że model wyżej. Części do Corsy B były tanie, mało pali więc jest duże prawdopodobieństwo, że z C będzie podobnie.

Poszukuje ofert do 200km od Częstochowy, bez znaczenia czy diesel/benzyna (byleby nie gaz), silnik min. 1.2 (1.0 chyba jednak za słaby), 4/5 drzwiowy.

Znalazłem coś takiego, moglibyście zerknąć czy warto sie nastawiać:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Representant
Nowicjusz

Auto: Opel Corsa B
Silnik: 1.5 TD 67KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993
0

12 Wrz 2019, 20:06

Ładna ale trochę sobie woła jednak..

Jakbyś jechał oglądać tamtą to ciut dalej masz jeszcze taką
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
1

13 Wrz 2019, 12:21

Cena wydawała mi się w normie jak za Corse c.
Panowie, Waszym zdaniem silnik 1.7 75km jest w porządku? Czy tak jak w przypadku forda focusa mk2 polecacie silniki tylko o określonych pojemnościach 1.6 lub diesel 1.6 90KM?

Barol, dzięki pięknie za propozycje, samochód fajny tylko ten kolor...jakiś taki dziwny. Widziałem ciemniejszy niebieski i dużo lepiej wyglądał:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wiem, że to handlarz, chciałem tylko pokazać, że różnica w kolorach jest znaczna. Za wybredny jestem nawet z tak małym budżetem i przez to już 2 miesiąc nie mogę nic znaleźć a stara corsa b już ledwo jeździ...
Representant
Nowicjusz

0

13 Wrz 2019, 13:08

1.7 75km to produkcja Isuzu czyli bardzo udana jednostka a 75km w Corsie spokojnie daje radę.

Representant napisał(a):Za wybredny jestem nawet z tak małym budżetem i przez to już 2 miesiąc nie mogę nic znaleźć a stara corsa b już ledwo jeździ...

To jedż obejrzyj tą Corse z Bytomia,jak stan będzie ok to bierz a jak nie to coś będziemy szukać.

A co powiesz na to?
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

1

13 Wrz 2019, 13:20

Nastawiłem się na corse i przy niej chyba zostanę.
Dam znać czy udało się kupić. Dzięki
Representant
Nowicjusz

0

13 Wrz 2019, 13:34

Po drodze masz jeszcze taką Corse [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
Barol
Awatar użytkownika

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Environmental Challenge 2050
    W 2015 roku, na 2 miesiące przed konferencją klimatyczną w Paryżu, Toyota ogłosiła swój plan Toyota Environmental Challenge 2050. Firma, która jako pierwsza wprowadziła na rynek seryjny samochód hybrydowy, ...

13 Wrz 2019, 13:48

Troszeczkę gorzej ma w środku ale fajny. Jeśli z tamtym sie nie uda to na pewno podjedziemy.
Representant
Nowicjusz

0

16 Wrz 2019, 15:10

Cześć
Głupio się przyznać ale nie pojechałem zobaczyć samochodu. Wieczorem zacząłem czytać o tym silniku 1.7 dti i według opinii na internecie wyszło że jest dużo bardziej awaryjny niż mój 1.5tdi w corsie b czy 1.3 cdti w corsie c.
Podobno u każdego pada sterownik pompy wtryskowej gdzie cena za używany to 1200zł a nowego 5200zł(nie wiem czy komuś z autocentrum nie pomyliły się zera bo podchodzi to pod wartość samochodu) i to mi najbardziej dało do myslenia.
Dodatkowo koszt nowego alternatora to 1000zł(a w corsach coś często pada) czy rozrusznika 700zł.

Nie wiem czy te opinie są przesadzone ale na tę chwilę wstrzymałem się z zakupem (chociaż troche mi szkoda) bo nie chce wydawać na ewentualne naprawy grubo ponad 1000zł tylko dlatego że wybrałem taki a nie inny silnik.

Ten link do drugiej corsy jest od dealera, w pierwszej chwili nie zauważyłem tego i jakoś z góry założyłem że będzie od osób prywatnych. Z handlarzami nie chce ryzykować.

No nic, dalej szukam... Jeśli nic nie znajdę to najwyżej kupie corse b mimo, że nie podoba mi się ta opcja bo troche za słaby na dalekie trasy.
Representant
Nowicjusz

0

16 Wrz 2019, 16:27

Representant napisał(a):Nie wiem czy te opinie są przesadzone
są przesadzone i to mocno, problemem tego silnika jest najczęście zawór SCV który kosztuje 400 zł, alternator 400-600 zależy od numeru. Rozrusznik regenerowany 200 zł.

Co corsy bierz spokojnie 1.3 CDTI, silnik trwały, bardzo ekonomiczny i nie ma z nim większych problemów, niektórzy folozofowie płaczą łoo panie ale tam łańcuch rozrządu się urywa jak to tak :?: No i co że się urywa, silnik jest bezkolizyjny kpl rozrząd od FEBI 240 zł dla ogarniętego 4 godziny pracy i kolejne 150k bez dotykania.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
0

16 Wrz 2019, 20:36

U mnie w corsie b właśnie padł alternator. Używki elektryk nie mógł znaleźć a za nowy 400zł i teraz jeżdżę ciągle odpinając i podpinając kleme bo rozładuje akumulator w 4 godziny. Czyli wychodzi, że ceny za niektóre podzespoły są porównywalne.

Przeszukałem całe olx oraz otomoto z każdym silnikiem od 1.2 (4/5drzwi) i niestety w moim obszarze+200km nie ma samochodów bo albo zniszczone/brzydkie albo sprowadzone od niby prywatnych osób. Jedynie te 1.7 DTI w Bytomiu dobrze wygląda. Corsy c z silnikiem 1.3 w dobrym stanie nie znajdę...
Representant
Nowicjusz

0

16 Wrz 2019, 21:03

Representant napisał(a):teraz jeżdżę ciągle odpinając i podpinając kleme bo rozładuje akumulator w 4 godziny.
szukaj problemu gdzie indziej a nie w alternatorze bo to nie jego wina
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
0

16 Wrz 2019, 21:50

Był u elektryka samochodowego, chłop wszystko posprawdzał i wyszło że alternator kradnie prąd na postoju dlatego odpinam klemy kiedy gasze silnik i podpinam kiedy mam gdzieś jechać. Po 2 miesiącach już sie prawie przyzwyczaiłem. Nie ma to jednak żadnego znaczenia, tak tylko wspomniałem o cenach przy corsie b względem cen które podałeś w corsie c.
Starego samochodu nie mam zamiaru naprawiać, swoje już wyjeździł, trzeba go zastąpić ale nie ma czym a kupić coś pierwszego lepszego żeby potem bawić się z mechanikami trochę słabo...
Między innymi dlatego ustawiłem sobie budżet max. 8.5tyś (chyba troche za dużo jak na corse) aby mieć coś w dobrym stanie.
Representant
Nowicjusz

0

16 Wrz 2019, 22:36

Niewiem czy masz fb ale pojawiła się ładna Corsa tylko musiałbyś przeżyć brak klimy..
[link wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

0

25 Wrz 2019, 15:56

@Barol, na klimatyzacji mi nie zależy więc z tym nie ma problemu ale samochód średnio mi podchodzi, do tego za mała cena. Ofert szukam od 6k do 9k i na tę chwilę znalazłem coś takiego.

Możecie zerknać? Zaczynam tracić nadzieję, że coś znajdę...
1). [link do oferty na Olx wygasł]

2). [link do oferty na Olx wygasł]

3). [link do oferty na Olx wygasł]

4). [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - Coś za duży ten ekran na desce rozdzielczej. Strasznie dziwnie to wygląda.

5). [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - Ten sprowadzony ale ma polskie tablice, zawsze ryzyko jest...
Representant
Nowicjusz

0

25 Wrz 2019, 16:12

Representant napisał(a):do tego za mała cena

Bo nie ma klimy? :roll:

Co do linków:
1.Ok można obejrzeć tylko przednie prawe koło dziwnie schowane pod nadkole..
2.Co tu oceniać,zdjęcia beznadziejne..
3.No ten się prezentuje całkiem całkiem do tego jeden właściciel od 6lat,przegląd i opłaty do przyszłego roku,komplet zimówek i klimatronik co rzadko się zdarza w Corsie C. Ja bym się umawiał na oględziny.
4.Nie wygląda zle ale ja bym odpuścił ze względu na to że daleko stoi..
5.Ładna i też bym obejrzał.
Barol
Awatar użytkownika

1