Opel Corsa C - filtr stożkowy

11 Sie 2009, 20:30

Witam
powiedzcie mi czy przy założeniu filtra stożkowego do opla corsy c z silnikiem 1.0 jest możliwy?
głownie rozchodzi mi się czy nie będą później występować jakieś komplikacje w samochodzie..
wiadomo, słaby silniki..
z tego co również słyszałem, przy założeniu takiego filtra moja corsa wzbogaciła by się o dodatkową moc? do 5 KM?

Prosze o pomoc
pozdrawiam

*konkordzik*
*konkordzik*
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ruda Śląska

12 Sie 2009, 08:17

Nie wiadomo czy w twoim silniku będą lepsze efekty mogą być gorsze lub takie jak były wcześniej masz 33% szans że będzie dobrze. Filtr stożkowy ma większą przepustowość powietrza więc przepuszcza więcej brudu do silnika co jak wiadomo nie jest plusem. Samochody cywilne mają tak dopracowane filtry i cały układ dolotowy żeby wszystko było ok dlatego jak zamontujesz filtr stożkowy to głównym problemem często jest ograniczenie wielkości maksymalnego momentu obrotowego. Dlatego głównie montuje się sportowe filtry w samochodach wyczynowych (w wyścigach). Do miejskiej jazdy taki filtr jest niepotrzebny oczywiście zdarza się że silnik lepiej pracuje ale to w mocniejszych silnikach i też nie zawsze. Bo to nie jest tak że zamontujemy sobie stożkowy filtr powietrza i mamy 5 KM więcej w sklepach i na allegro wciskają takie pierdoły a potem ktoś sobie zamontuje i mówi że ma więcej mocy a obroty silnika mu słabną więc myślę że nie ma co w twoim seryjnym silniku montować tego filtra.
Piter69
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: POLSKA

12 Sie 2009, 08:25

jeszcze wczoraj czytałem i wyczytałem że mam 33 % na sukces..
ryzykować nie będę, mówi się trudno. z jednej strony szkoda ale cóż:)
W sumie jak by rzeczywiście był tak sprawdzony ten filtr stożkowy to by matowali w każdym samochodzie..
pozdrawiam

*konkordzik*
*konkordzik*
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ruda Śląska

12 Sie 2009, 09:55

No właśnie a montują go tylko ci co nie mają o tym zielonego pojęcia a te 33% to też kiedyś czytałem i tak mi sie utrwaliło.
Piter69
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: POLSKA
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    BMW Concept serii 4 Coupé 2012
    BMW Concept serii 4 Coupé niesie dodatkowe pokłady sportowego i ekskluzywnego charakteru, przez co wyraźnie odróżnia się od modeli serii 3. Dynamiczny pas przedni konceptu tworzą ostre kontury i złożone powierzchnie. ...