Opel Corsa C problem z kablami od kolektora

28 Kwi 2022, 17:50

Witam mam problem z Oplem Corsą C. Mianowicie auto niedawno miało spawany tłumik który był wyciągnięty razem z kolektorem (zostały odciete kable od wiązki). Po zamontowaniu tłumika i podłączeniu kabli auto gubi gaz, a dokładniej podczas jazdy traci obroty gdy mocniej dodaje gazu. Np przy ruszaniu nagle po przejechaniu kawałka auto się zatrzymuje mimo tego, że cały czas duszę gaz. Wtedy pomaga popuszczenie gazu i delikatne ponowne jego wciśnięcie. Gdybym zrobiła to mocniej auto traci obroty do minimum. Pomaga również zgaszenie auta i ponowne jego odpalenie. W czym może tkwić problem?
Nitas99
Nowicjusz

28 Kwi 2022, 17:58

Hm... był wymieniany tłumik tak?
Tam mogły być tylko kabel od sondy a ich się nie odcina tylko odłącza. Dlaczego tak? Bo później praktycznie nie da się ich zlutować i trzeba wymieniać na sondę z nową wiązką. Po to są wtyczki żeby z nich korzystać.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

28 Kwi 2022, 18:06

Od początku gdy kupiłam auto kable były odcięte i skręcone i nie było tego problemu... Dopiero teraz problem jest po odłączeniu kabli i skręceniu. Nie wiem czy dobrze są połączone kolorystycznie, ponieważ kolega się tym zajmował... Nie wiem jak to kolorystycznie musi wyglądać by to naprawić...
Nitas99
Nowicjusz

29 Kwi 2022, 14:28

Nitas99 napisał(a):Nie wiem czy dobrze są połączone kolorystycznie, ponieważ kolega się tym zajmował... Nie wiem jak to kolorystycznie musi wyglądać by to naprawić...

Te kolory tych kabli, po coś są...Nie można sobie dowolnie łączyć różnych kabelków ze sobą, bo można nieźle w aucie namieszać, a nawet doprowadzić do zwarcia, co się wiąże nawet z pożarem...
Napisz, jakie tam masz kolory tych kabelków.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...