Opel Corsa C - problem z przyspieszeniem

26 Maj 2022, 22:45

Witam. Posiadam Opla Corsę c z silnikiem 1.2 i automatyczną skrzynią biegów z 2001 roku. Mój problem wygląda tak, że podczas normalnej jazdy gdy nic się nie dzieje, nagle obroty zaczynają spadać do 1k wracają do normy i tak parę razy, później wszystko działa normalnie i sytuacja się powtarza znów po paru kilometrach. Samochód wtedy nie reaguje na pedał gazu. czyściłam przepustnice, ale to nic nie dało. Dodam jeszcze że mam jeden błąd z mieszanką paliwa jeśli dobrze pamiętam to ten błąd to p0170-6, jak byłem z tym u mechanika to mówił, że nie jest to jakiś poważny błąd, ale kto wie, może ma coś wspólnego z tym co się teraz dzieje. Mial ktoś może kiedyś coś podobnego, albo ma ktoś jakiś pomysł gdzie szukać problemu? Z góry dziękuję za pomoc.
PDec
Nowicjusz

• 27 Maj 2022, 12:04

PDec napisał(a):nagle obroty zaczynają spadać do 1k wracają do normy i tak parę razy, później wszystko działa normalnie i sytuacja się powtarza znów po paru kilometrach
    Czy jak obroty spadają to auto automatycznie zwalnia gwałtownie czy to jest bardziej takie falowanie obrotów?

Masz tam skrzynie 4-biegową automatyczną czy półautomat (zautomatyzowaną) Easytronic?

PDec napisał(a):Dodam jeszcze że mam jeden błąd z mieszanką paliwa jeśli dobrze pamiętam to ten błąd to p0170
    Do sprawdzenia przepływomierz i praca samej sondy tej przed katalizatorem. Problemem może być kiepska jakość spalin lub uszkodzona sama sonda.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

27 Maj 2022, 12:57

Bardziej to falowanie obrotów jest. Samochód wtedy ani nie zwalnia, ani nie przyspiesza. Moja skrzynia to easytronic, ale nie wydaje mi się żeby to był z nią jakiś problem, bo pracuje bardzo dobrze, ani nie szarpie ani nic. Jeśli chodzi o ten błąd to z tego co pamiętam pojawił się on po tym jak uszkodził mi się alternator i musiałem go wymienić, a żeby to zrobić trzeba było odłączyć przepływomierz, może wtedy coś przez przypadek uszkodziłem, kto wie.
    PDec
    Nowicjusz

27 Maj 2022, 13:08

PDec napisał(a):żeby to zrobić trzeba było odłączyć przepływomierz, może wtedy coś przez przypadek uszkodziłem, kto wie
    To w tym przypadku wydaje się bardzo prawdopodobne i warto od tego zacząć.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

27 Maj 2022, 16:08

A jest jakiś sposób żeby w domowych warunkach ten przepływomierz sprawdzić? Czy lecieć po prostu do mechanika, żeby podłączył komputer i sprawdzić czy wszystko się zgadza?
    PDec
    Nowicjusz

27 Maj 2022, 16:44

Samemu w takich warunkach będzie ciężko bo możesz jedynie obejrzeć go i zerknąć czy nie ma jakiś zewnętrznych uszkodzeń, czy wtyczka nie ma uszkodzonych/zaśniedziałych pinów oraz czy nie jest zbyt mocno zabrudzony.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochód wyścigowy niejedno ma imię
      Samochody wyścigowe to bardzo pojemna kategoria. Mamy w końcu otwarte auta Formuły 1, zaawansowane prototypy startujące w wyścigu Le Mans 24h czy konstrukcje bazujące na modelach, które znajdziemy w zwykłych salonach ...

28 Maj 2022, 20:16

Błąd znikł po wymianie filtru paliwa, ale już chyba wiem w czym jest problem, przed chwilą byłem się przejechać i po chwili znow zaczęły mi obroty spadać, wcisnąłem pedał na maksa to zaczęły się podnosić tak jakbym bym na luzie, może to jakieś uszkodzenie samej skrzyni, może sterownik wariuje?
    PDec
    Nowicjusz