PhantomASA1 - uwierz mi, szukałem nawet w internetowym sklepie Opla. Znalazłem jedynie panewki główne. Nie ma nominalnych panewek korbowodowych do silnika Z12XEP. Albo już wyprzedane, albo z nadwymiarem 0,25 i 0,50 mm. Na większości stron takie coś nie istnieje, jedynie są panewki do Z10XE.
Musiałbym dalej tego szukać, albo wyjąć wał, oddać na szlif i założyć nadwymiarówki, ale znowu nie wiadomo czy da się to szlifować (były wżery na czopach), a ja się już dużo wykosztowałem na to auto i kolejne duże wydatki nie są mi na rękę.
No właśnie u druciarza poprzednik serwisował samochód i teraz ja się muszę z tym babrać
![Smutny :(]()
Może się uda sprzedać komuś i na lawecie sobie zabierze za 3500 zł, bo pierścienie są, głowica splanowana, rozrząd ma przejechane 4000 km, uszczelka pod głowicę i EGR nowa, instalacja LPG w pełni sprawna i około 7000 km na niej zrobione, blacharka spoko (nie ma rdzy), zawieszenie - tylko stuka łącznik stabilizatora oraz przegub przy ruszaniu szybko na skręconych kołach i tyle. No i przebieg jest mały, tylko niezły wałek z tym wałem.
Jedno tylko mnie zastanawia... Czemu mechanik nie wpadł na pomysł, żeby zmierzyć ciśnienie i sprawdzić panewki jak wcześniej były problemy, tylko jak usłyszał, że jest 0,8 bar na wolnych obrotach to odparł że dobre jest ciśnienie, a potem coś tam mówił, że to od spadających obrotów albo niewyregulowanej instalacji LPG. Sprawdził wszystko dopiero gdy mu się kazało to zrobić
![Nie rozumiem :unsure:]()