Opel Corsa czy Skoda Fabia szukam auta ekonomicznego?

09 Lut 2008, 16:13

Witam Was,

Szukam auta ekonomicznego i w miarę niezawodnego gdzieś do 14000zł, polowałem na Civica 6 gen. Jednak chyba raczej zdecyduje się na młodsze autko, bo za 13-14tys dostane Civica z 1996-97r, to aż 10-11 letnie auto!

Po dłuższych poszukiwaniach zdecyduje się chyba jednak na dużo młodsze autko czyli Opla Corse 3 gen (rocznik 2001-2003) lub Skode Fabie (rocznik 2001-2003) oczywiście zakupione w polskim salonie.

Co myślicie o tych dwóch autach, które z nich jest godne większej uwagi?
kaczi44
Nowicjusz

09 Lut 2008, 17:25

Ja raczej był bym za skodą bo to w końcu vw polo, tylko inna karoseria. A vw mówi samo za siebie, silniki niezłe, ogólna trwałość.
A opel to opel, trochę taki "dziadkowaty'', no i raczej mniejsza renoma.
.:Heniek:.
Nowicjusz

09 Lut 2008, 17:36

Fabia ok tylko nie z silnikiem 1.4MPi. To jest czeski wynalazek i do trwałych nie należy... z dynamiką też kiepsko a pali sporo ;/ Co do Corsy to też min. 1.2. Poza tym Corsa nie jest "dziadkowata". Ile dziadków "śmiga" Skodami i jakoś nikt nie narzeka.
rządzić na drodze niekoniecznie znaczy być na niej najszybszym...
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

09 Lut 2008, 19:45

Skoda Fabia ogólna opinia "dziadkowata" . A Opel Corsa to autko z tradycjami i napewno dopasować można do wszystkich! Dla mnie Corsa w tym zestawieniu lepsza!
boliloll
Nowicjusz

Miejscowość: Rybnik

09 Lut 2008, 20:33

To i to jest dobre :D Ale osobiście bym wybrał Skode...
Daroo
Początkujący

09 Lut 2008, 22:45

ja osobiście bym wybrał skode :wink:
" Śmierć zawsze wsiada z nami do samochodu, i czeka.."
Hell_Soul
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Chełmno / Kraków
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nietypowe auto do driftu
    Dodatkową różnorodność do świata sportów motorowych wprowadzają auta do driftu. Konstrukcyjnie bliżej im do samochodów wyścigowych niż rajdówek. W końcu zawody driftingowe organizowane są na gładkiej ...

10 Lut 2008, 00:28

Obojętnie jakie auto kupisz aby nie z polskiego salonu,poniewaz te auta czesto sa wybrakowane.Lepiej kupic auto sprowadzone zza granicy,oczywiscie jest wiecej spraw papierkowych ale zarejestrowanie auta to przeciez nie jest nic trudnego.Przejedz sie na jezdzie probnej jednym i drugim samochodem bo nie wiem co Ci doradzic i jeden i drugi samochód jest dobry.Osobiscie na twoim miejscu wybrałbym ta Honde Civic VI :wink:
passek b5
Początkujący

10 Lut 2008, 11:56

Co rozumiesz poprzez wybrakowane? Czyli, że niby co? Kabli nie mają poprowadzonych, pisze, że powinny mieć 4 głośniki, a mają 2?
O co chodzi z tymi "wybrakowanymi autami"?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

10 Lut 2008, 12:54

Zakupione w polskim salonie to oznacza że autko z rocznika 2000 przez 7 lat jeżdziło po polskich drogach a o jakości tych dróg wszyscy wiemy! Zawieszenie w tym autku będzie ładnie wyeksplatowane (najgrzeczniej pisząc)! Autko z "zagramanicy" pod tym względem są o wiele lepsze bo jeżdzi po lepszej nawierzchni nawet jeżeli ma przejechane więcej kilometrów! Oczywiście trzeba trafić na bezwypadkowe - czyli trzeba mieć szczęście!
boliloll
Nowicjusz

Miejscowość: Rybnik

10 Lut 2008, 15:53

Nie wolisz innej marki np. Toyoty
[link do oferty na Allegro wygasł]

Peugeot 206

Renalut Clio
Zbyszek
Początkujący

10 Lut 2008, 17:20

No ta Toyotka też jest spoko, będę się i za nią rozglądał :) Co do peugeota, to słyszałem, że to dziadostwo i ciągle się psuje.

Chyba jednak skłonie się ku Corsie, bo mam znajomego, który załatwia oryginalne części za połowę ceny, gdyż pracuje w salonie Opla ;)
kaczi44
Nowicjusz

10 Lut 2008, 17:56

A ja wiem, że modele 206 to samochody bardzo dobre i trwałe i wiekszość problemów z nimi wynika z niedbania o nie
Zbyszek
Początkujący