Opel Corsa D

03 Mar 2019, 09:27

Cześć, przeglądam ogłoszenia dotyczące Opla Corsy D i zauważyłem, że 90% ogłoszeń to samochody sprowadzone z Niemiec, nawet niby od osób "prywatnych". Samochodów kupionych w Polsce znalazłam może z 4. Czy warto zainteresować się takim samochodem, który jest niby świeżo sprowadzony? Czy to będą same ulepy i złomy? Bo szczerze mówiąc to ogłoszeń o corsie jest od groma, ale wszystko sprowadzone.
Colossus91
Nowicjusz

Auto: Peugeot 406
0

03 Mar 2019, 09:57

Colossus91 napisał(a):nawet niby od osób "prywatnych".

Dlaczego Niby ?, skoro w dowodzie rejestracyjnym właścicielem jest Prywatna osoba to autem jeździła osoba prywatna, jeżeli jest firma to auto jest firmówka.
Może być i tak że auto było firmowe, po 5 latach ktoś je z firmy odkupił i użytkował prywatnie,
Z autami z polskiego salonu jest dokładnie to samo.
Nawet takich pofirmówek z polskiego salonu jest bardzo dużo.
Colossus91 napisał(a):Czy warto zainteresować się takim samochodem, który jest niby świeżo sprowadzony? Czy to będą same ulepy i złomy? Bo szczerze mówiąc to ogłoszeń o corsie jest od groma, ale wszystko sprowadzone.

Skąd wiesz że od polskiego właściciela nie będzie ulep ? dużo gorszy niż z Niemiec?
Oczywiście nikt Cię nie zmusza do zakupu auta z Niemiec czy innych krajów.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
0

03 Mar 2019, 10:17

andrewb25 napisał(a):Dlaczego Niby ?, skoro w dowodzie rejestracyjnym właścicielem jest Prywatna osoba to autem jeździła osoba prywatna, jeżeli jest firma to auto jest firmówka.
Może być i tak że auto było firmowe, po 5 latach ktoś je z firmy odkupił i użytkował prywatnie,
Z autami z polskiego salonu jest dokładnie to samo.
Nawet takich pofirmówek z polskiego salonu jest bardzo dużo.

Chodziło o handlarzy wystawiających sprowadzone auta jako "osoba prywatna"
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
0

03 Mar 2019, 10:17

Napisałem niby prywatny właściciel, dlatego że jest napisane prywatny, a jak się czyta opis to wychodzi na to, że to komis jednak. Wiem, ze z salonu Polska też może być złom. Po prostu będę musiał poszukać czegoś w miarę sensownego.
Colossus91
Nowicjusz

0

03 Mar 2019, 10:23

Jaka lokalizacja i budżet na auto?
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
0

03 Mar 2019, 10:24

Zawsze można znaleźć coś sensownego. Pytanie tylko jaki masz budżet bo większość osób przychodzi tutaj szukając "dobrego" auta w cenie najtańszych dostępnych na rynku egzemplarzy.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...

03 Mar 2019, 12:21

Jakieś 17000. Kujawsko pomorskie, ale jakby było coś ciekawego to mogę jechać gdzieś dalej. Wiem że za ten budżet nie kupię igły, ale byle nie był składany z dwóch.
Colossus91
Nowicjusz

0

03 Mar 2019, 14:13

Colossus91 napisał(a):Napisałem niby prywatny właściciel, dlatego że jest napisane prywatny, a jak się czyta opis to wychodzi na to, że to komis jednak.

To nie o to chodzi, sam wystawiam jako "prywatny" a mam firmę.

Ale nie opłaca mi się płacić pakietów do otomoto za konto dealerskie. I innym najwyraźniej też się nie opłaca, jakbyś handlował to też byś wystawiał jako "prywatny" . A dopiero później w opisie masz info kto sprzedaje i dlaczego sprzedaje.
Przykładowo za 1-5 ogłoszeń za konto dealerskie płaci się z tego co kojarzę 250zł/miesiąc i nie zależnie czy masz 1 samochód wystawiony czy 5 .
Więc jak ktoś przywozi sukcesywnie 1- 6 samochodów i nie wszystko jest od razu wystawiane to najzwyczajniej nie ma potrzeby korzystania z konta firmowego bo nie do końca się to opłaca.

Także najzwyczajniej wygodniej jest dla mnie na spokojnie przygotować 1 samochód i go wystawić na zwykłym ogłoszeniu, niż na siłę wystawiać 5 które mogą nie być jeszcze przygotowane do sprzedania.

Na ale cóż...nie wszyscy to potrafią zrozumieć :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

0

03 Mar 2019, 15:58

Na ale cóż...nie wszyscy to potrafią zrozumieć :lol:

Pewnie masz rację, rzadko kiedy bywam na otomoto :P
Colossus91
Nowicjusz

0

04 Mar 2019, 08:20

byleby tylko z dwóch... moje jak się później okazało było składane co najmniej z 3 ;/ do tego w komplecie gratis 4 różne zimówki :D urok kupowania od handlarzy ;p
justyna111
Nowicjusz

0

04 Mar 2019, 18:34

justyna111 napisał(a): urok kupowania od handlarzy ;p
A kto kogo do tego zmusza... :?: Ja osobiście tez będzie juz ok.2 lat jak kupiłem swoją Corsę.Owszem trwało to trochę/w planach byla Toyota/ale wyszło jak wyszło.Kupilem to co chcialem a mianowicie:
1/samochod kupiony w salonie
2/pierwszy wlaściciel
3/autentyczny przebieg
4/sprawdziłem sobie po swojemu na SKP/pracowałem tam/...
Owszem na dzień dzisiejszy jestem zadowolony z tego co mam a jak bedzie dalej to zawsze jest jakaś tam niewiadoma.Ze względu na wiek i zycie w innych czasach dla mnie zawsze bedzie coś nie tak.Do tego czasu jezdzilem samochodem gdzie wystarczał młotek,przecinak i parę kluczy a mozna było zrobic kapitalkę takiego wynalazka... :D Nie raz czytam wypociny tychniby oszukanych..i szlag mnie trafia ze doświadczyli oszustwa na własne zyczenie.Gro samochodow kupowane jest w ślepo.Nikt nie raczy podjechać do serwisu,SKP lub skorzystać z innej mozliwości.Przez 15 lat pracy na SKP widzialem rozne cuda wynikające z ludzkiej glupoty.Jak czlowiek troche uświadomił takiego delikwenta/oczywiście sprawdzenie było robione po zakupie :shock: /to wtedy dopiero się zaczynało biadolenie itp.Niestety nikt jeszcze nie wymyślił lekarstwa na ludzką głupotę.A niestety zeby ludzka głupota mogła szybować to nie jeden bylby mistrzem podniebnej akrobacji...!!! :ok:
Ostatnio edytowany przez Migi60, 04 Mar 2019, 19:18, edytowano w sumie 1 raz
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
0

04 Mar 2019, 18:44

MIesiąc temu sprzedałem taką Corsę za 13900zł z 2010R, w ORi lakierze 1.4 COSMO, 4 drzwi, 230 tys. Import DK, klient przyjechał w nocy i obejrzał pod tesco, decyzja zapadła po 15 minutach i na 100% jest zadowolony,
Oczywiście samochód został dogłębnie sprawdzony na SKP, przez miesiąc dzonili tylko maruderzy i mlaskacze szukający tylko ceny bo i to im się wydawało za dużo, najchetniej by kupili taką Corsę za 10 000zł , a jak usłyszeli że nie opuszczę nawet 50zł z tej ceny to się rozłączali.
Po miesiącu jak sprzedałem nagle burza telefonów i do dzisiaj dzwonią za tym autem, lub pytają czy nie ma więcej takich i oczywiście wszyscy żałują że nie kupili,
Taki u nas standard i norma, Jak jest nikt nie chce, jak sprzedasz to szkoda bo tez by kupił :lol:
Skąd się tacy ludzie biorą? tego nie wiem...natomiast wiem że taki typ kupuje zawsze najgorszą padlinę i jakiś handlarz mu wciśnie jakiegoś syfa, bo jest taniej o 1000zł
andrewb25
Stały forumowicz

1

05 Mar 2019, 07:10

Ja chciałbym przeznaczyć na samochód jakieś 17000 zł. Tylko jak patrzę na otomoto, allegro to niemal wszystkie ogłoszenia to sprowadzone z Niemiec. Nie twierdzę, że sprowadzony to będzie złom, po prostu za te pieniądze chciałbym przynajmniej w miarę zadbany samochód. I gdybym już zdecydował się na kupno to prawdopodobnie wziąłbym ze sobą jakiegoś mechanika, na SKP też pewnie bym podjechał.
Colossus91
Nowicjusz

0

10 Mar 2019, 19:19

Podłączę się bo nie będę zakładał takiego samego tematu. Może coś więcej powiecie na temat samochodów zaproponowanych przez autora?

A co powiecie na Astrę H z silnikiem benzynowym 1.4 lub 1.6?
Peugeot 207 i 308 mają chyba te same silniki, czytałem, że faktycznie niezbyt udane?

Naprawdę nie ma nic sensownego do 18000 zł w segmencie B?
Ostatnio edytowany przez mike, 10 Mar 2019, 23:06, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Nie podłączaj się pod tematy, bo zrobi się bałagan
Colossus91
Nowicjusz

0

11 Mar 2019, 18:13

W 207-ce mas jeszcze prosty 1.4 88KM i on jest dobry pod LPG. Minusem 207-ki jest masa (1214kg to dużo jak na sement B).
Inne typy z segmentu B do 18 tys.
Mazda 2 II
Opel Corsa D
Ford Fiesta VII
Skoda Fabia II
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T