Opel Corsa E 1.4 90KM skrzynia biegów manualna

10 Sty 2022, 15:25

Cześć wszystkim,
Mam pytanie do osób znającej się na marce Opel, posiadam od nowości pojazd Opel Corsa E z silnikiem 1.4 90KM 66kW i w pojeździe mam skrzynię biegów manualną 5 przełożeń. Pytanie brzmi czy można tą skrzynię zamienić na 6 biegową i jak wygląda cały proces. Oczywiście o ile istnieje skrzynia 6 biegów od tego samego modelu.

Będę wdzięczny za podpowiedź i pomoc w odpowiedzi na moje pytanie
Sadkovsky
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Alfa Romeo 159 Sportwagon
Silnik: 1.9 JTDm 190KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

09 Mar 2022, 09:31

Z tego co kojarzę w przy tym silniku nie było skrzyni z sześcioma przełożeniami. Jeżeli by występowała to wymiana nie powinna być trudna i na pewno mechanik by sobie poradził bo nie trzeba by było nic przerabiać. W innym przypadku dopasowanie innej skrzyni która nie była zaprojektowana dla danego silnika będzie problematyczne a czasem nawet niemożliwe w realizacji.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

09 Mar 2022, 12:04

Dziękuje bardzo za odpowiedź no właśnie powiem Tobie, że nawet nie kojarzę czy była bo wiem, że Meriva z tego roku z silnikiem 1.4 LPG 100KM ma 6 przełożeń. A nie ukrywam, że 5-tka to trochę masakra jest :/
Sadkovsky
Nowicjusz

09 Mar 2022, 12:34

Sadkovsky napisał(a):nie ukrywam, że 5-tka to trochę masakra jest
Dlaczego? W czym jest problem?

Pamiętaj, że czasem bieg szósty może mieć takie samo przełożenie jak piąty :) inne przełożenia są np. krótsze w celu przekazania większej mocy na koła co skutkuje lepszym przyspieszeniem ale trzeba się wtedy namachać więcej drążkiem zmiany biegów :)

Sadkovsky napisał(a):wiem, że Meriva z tego roku z silnikiem 1.4 LPG 100KM ma 6 przełożeń
Spróbuję się temu przyjrzeć ale ty masz 90KM a w opisywanym samochodzie podajesz 100KM więc to mogą być dwa różne silniki.

Znasz może oznaczenie kodu swojego silnika który to będzie B14XEL, D14XEL?
Z tego co wiem Meriva ma 1.4 ECOTEC o kodzie A14XER wiec to inny silnik niż u Ciebie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

23 Mar 2022, 13:58

Przepraszam, że tak z opóźnieniem odpisuję, kod silnika B14XEL, nie ukrywam, że dobrze mi się nią jeździ ale jakieś drobne modyfikacje chętnie bym chciał sobie wprowadzić tak jak np. zmiana zderzaka z tyłu na ten od OPC o ile pasuje bo mi pękł od kamienia przy nadkolu ( trafił w sam rant ). Coś żeby dawała mi jakąś małą frajdę z jazdy. Może bardziej się znasz na takich kwestiach w Oplu i jesteś w stanie mi podpowiedzieć
Sadkovsky
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Jak stworzyć model koncepcyjny krok po kroku?
    W działach designu poszczególnych marek pracują kreatywni projektanci, często pochodzący z wielu krajów. W przypadku marki ŠKODA, współpracują oni z wieloma działami, głównie Rozwoju Technicznego ...