Opel Corsa F - czasami dłużej "kręci"

26 Sie 2024, 21:23

Cześć,

Dotyczy: Opel Corsa F, 100KM, benzyna, rocznik 2021

Być może jestem trochę przewrażliwiony (na pewno :)), ale od jakiegoś czasu (kilka miesięcy na pewno) co jakiś czas gdy odpalam samochód po postoju 12h+ zdarza się, że dłużej "kręci". Raz nawet mi jakiś dziwny komunikat wyskoczył typu "uszkodzony silnik", jak tak pokręcił z 3 sekundy. Dzieje się to raz na może 7-8 dni.

Zastanawiam się, czy może to wina tego, że np. odpalam samochód za jednym przekręceniem kluczyka, a nie na dwa położenia tj. najpierw na pierwsze (włączają się jakieś systemy, kontrolki ) i dopiero później odpalam. Gdy robię tak na dwa razy, to w zasadzie ten problem nigdy nie występował.

Byłem w serwisie Opla, ale powiedzieli, że oni na razie nic nie mogą zrobić, bo u nich oczywiście jak dojechałem to wszystko było OK. Mówią, żebym nagrał, ale zawsze gdy to się dzieje to akurat nie nagrywam :D

Czy jest się czym martwić, czy dopóki się nie będzie pogarszać to machnąć ręką? Co to w ogóle może być? To nie Diesel, więc chyba nie świece ;)

Dzięki za porady
Krystian
krystianst
Nowicjusz

15 Wrz 2024, 21:36

Paliwo moze sie cofać,to trzeba wykluczyć,na Allegro są tanie gruszki z zaworem,który uniemożliwia cofanie się paliwa,można sobie paliwo podpompować,takim prostym sposobem można szybko wykluczyć albo potwierdzić takie podejrzenie.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ile można zapakować do samochodu?
    Każdy samochód opisany jest dziesiątkami parametrów. Dotyczą pojemności silnika, ilości miejsc siedzących czy masy własnej. Wśród parametrów jest jeszcze jeden, często przez użytkowników ...