Opel Corsa LPG czy Panda LPG?

01 Lip 2011, 08:16

Witam

Bardzo proszę o doradzenie mi odnośnie wyboru samochodu. Poszukuję taniego w utrzymaniu i możliwie najmniej awaryjnego samochodu. Wśród znajomych spotkałam się z dobrą opinią na temat Pandy i w sumie to plus jej atrakcyjna cena skłania mnie ku zakupowi tej marki.
Mam budżet do 15 tyś i za tą cenę mogę zakupić Pande z rocznika 2007 natomiast Opla Corse z 2003. Jeśli przebieg jest podobny ( patrzę jedynie na modele z przebiegiem do 100 000) to czy Opel Corsa jest wart tych 4 lat więcej?

Zależy mi aby po zakupie samochodu przez kilka najbliższych lat nie martwić się o stan techniczny samochodu poza wymiana części eksploatacyjnych. Dlatego myślę o Pandzie gdyż w moim budżecie nie ma innych aut w wieku do 5 lat ( bezwypadkowe, niesprowadzane) dostępnych na rynku. W sumie jedynie ta Corsa kusi bo ma fabrycznie zakładany gaz i tylko 91 000 przebiegu. Ale też ma sporo lat. Nie wiem czy słusznie kieruję się wiekiem jako wyznacznikiem, który prognozuję dłuższa sprawność autka.

Bedę wdzięczna za opinie.
buba27
Obserwowany

01 Lip 2011, 09:00

ja bym wziął opla corse nie wiem o jakim ty silniku myślisz do niej ale mniej jak 1.2 nie warto brać bo ten 1.0 wogóle nie jedzie a spali ci tyle że szok.a może jednak diesel w corsie?np 1.3cdti lub 1.7cdti lub 1.7dtl?jak nie diesel to corsa ale conajmniej 1.2
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

01 Lip 2011, 09:04

Nie patrz na rok ale na stan,czasami te starsze auta są w lepszym stanie niż te nowsze.
No własnie jaki silnik jest w tej Corsie?Bo jeśli 1.0 to sobie odpuść.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

01 Lip 2011, 09:56

Opel ma silnik 1,2. Nie chce Diesla bo ceny są zbliżone do benzyny a z czasem podobno maja być wyższe a mi chodzi o to , żeby koszta zakupu paliwa zmniejszyć dlatego mysle o gazie.
buba27
Obserwowany

01 Lip 2011, 10:53

Ja bym wybrał auto które jest w lepszym stanie bo zarówno Corsa jak i Panda to dobre autka.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

01 Lip 2011, 11:33

jakby nie bylo obie marki to go*no, ale panda jednak sie im udala i to dobry samochod
TheWojtaSZ
Nowicjusz

Miejscowość: Ostrołęka
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Roomster i Fabia odświeżone modele SKODY
    Wprowadzając Nową Octavię, SKODA nie zapomina także o Roomsterze i Fabii. Te dwa modele otrzymały właśnie nowe logo marki oraz kilka dodatkowych modyfikacji. Wraz z wprowadzaniem innowacyjnego języka stylistycznego, SKODA ...

01 Lip 2011, 11:46

A co według Ciebie jest dobrą marką?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012