Opel ,ford i co jeszcze ...?

13 Lis 2023, 18:58

Cześć
Z wielkim żalem muszę pożegnać się z moim czołgiem którym jeździłem 10 lat ,mowa o Seacie Leonie 1.9 TDI
Mój budżet to max 25000 tys zł
Jeśli chodzi o dystanse to samochodem będę robił rocznie ok 10 tys km ,dziennie do pracy ok 20 km miasto ,trasy praktycznie wogole
Więc interesuje mnie tylko prosty silnik benzynowy bez żadnego turbo itd .Zwykle w miarę trwałe jednostki które współpracuja również dobrze z LPG .

Zastanawiam się nad
Opel astra J 1.4 bądź 1.6
Ford focus mk3 1.6
Golfy ,passaty itd odpadają
Wizualnie podoba mi się astra J bardziej ale oczami się nie jeździ
Jakiś wymagań co do wyposażenia nie mam ,bardziej zależy mi na silniku ,który wybrać
Im więcej człowiek czyta ,tym bardziej jest zdezorientowany co wybrać

Więc reasumując chciałbym poznać Waszą opinię o "lepszej" niezawodność silnikowej na pb i LPG i który samochód jest bardziej komfortowy w jeździe.
LucaO1988
Obserwowany

13 Lis 2023, 20:30

LucaO1988 napisał(a):Opel astra J 1.4 bądź 1.6

astra j jest bardzo ciężka jak na auto tej wielkości, tam 1.4T to minimum żeby "normalnie" się przemieszczać

LucaO1988 napisał(a):Ford focus mk3 1.6

bardzo fajny wybór

i który samochód jest bardziej komfortowy w jeździe.

Za te pieniądze chyba wygodniejszego kompakta niż focus nie ma

Popatrz na toyotę auris
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

13 Lis 2023, 20:51

franccc napisał(a):Popatrz na toyotę auris

mądry wybór
LucaO1988 napisał(a):Mój budżet to max 25000 tys zł

z tym że budżet pozwala na 2007-2008 rok
jeżeli chodzi o aurisa 1.6 benzyna
toyman40
Stały forumowicz

13 Lis 2023, 21:02

Po Leonie to niedość że zbańczysz na paliwie, to jeszcze będziesz miał niedosyt mocy, bo te auta "stoją" w stosunku do Leona i palą 2x tyle.

W 2023 prawie 2024 roku pchanie się w takie silniki bez turbo to troszkę nieporozumienie, ale co kto lubi.
Edquar
Aktywny
Awatar użytkownika

Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

14 Lis 2023, 16:31

Dokładnie, po 1.9tdi będziesz zawiedziony tymi prostymi benzyniakami, no może poza wzgledną bezawaryjnoscia
:ok: radio-kody.pl
code
Początkujący

Auto: Skoda
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie korzystać z pobocza?
    Pobocze zajmuje trzecią pozycję wśród miejsc, gdzie najczęściej dochodzi do wypadków drogowych(1). Choć przepisy jasno określają, kto i w jakiej sytuacji może poruszać się po poboczu oraz kiedy można zatrzymać ...
    Audi SQ5 TDI exclusive concept
    Audi SQ5 TDI, dzięki mocy 230 kW (313 KM), staje się najwytworniejszym modelem serii Q5 i równocześnie pierwszym w historii Audi modelem S z silnikiem diesla. Tę nową serię quattro GmbH cechuje nie tylko dynamika. ...