Opel frontera 2.2 - automat długo przełącza biegi

07 Lis 2011, 23:14

Witam wszystkich czy ktos mial problem ze szkrzynia biegow w oplu frontiera 2.2 turbo desel automat .obiawy sa takie ze nie przelancza tak jak powinna,muli sie i dlugo to trwa ze zmiana biegow.A przedewszystkim to z miejsca ciezko ruszyc jak zalapie to nawet jedzie,na biegu wsztecznym jest wszystko ok.I ile oleju wchodzi do takiej szkrzyni.Info tech nie podaje autodata tak samo,Prosze o szybka odpowiec Pilneeeee z gory dzieki pozdrawiam wszystkich Slawek :roll:
Slavic
Nowicjusz

Miejscowość: Majdan Sopocki
Auto: vw t5 2.5tdi130KM

09 Lis 2011, 20:36

witam nic nie pomogla wymiana oleju i filtra w skrzyni automatycznej.Z miejsca cieszko jest ruszyc puzniej to normalnie wszystko ok slizga sie caly czas.
Slavic
Nowicjusz

10 Lis 2011, 09:05

podejrzewam że niestety automata sam nie ogarniesz, może być wszytko, od pompy która daje za małę ciśnienie, po jakąś elektryczną pierdołe, obawiam się że niestety wizyta u machera od automatów będzie konieczna,
masz GMowską czy Aisina :?:
jak byś był z południa to bym ci dał namiary na super machera, ale z opisu wynika że przeciwny koniec Polski :|
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

01 Gru 2011, 22:55

Witam czy wymiana skrzyni z automata na manuala w oplu frontieze 2.2 desel 00r,jakie zmiany sa w elektryce i czy to sie oplaci robic.jezeli ktos to robil to prosze o informacje poz
Slavic
Nowicjusz

19 Lis 2013, 21:24

odnawiam temat
mam podobny problem. Zastanawiam się na zmianą skrzyni z automatu na manualną. Czy ktoś już takiego zrobił? Jakie przeróbki trzeba zrobić, prócz tych oczywistych typu pedały. interesuje mnie czy wał pasuje? czy rozrusznik pasuje? Jakieś zmiany elektryczne-elektroniczne?
biggi
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 07 1998
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: carisma
Silnik: 1800
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

13 Gru 2013, 11:26

A moze do stertownik??
DAWID2012
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 06 1993
Auto: Opel Astra
Typ: Inny
Rok produkcji: 1999

13 Gru 2013, 23:47

DAWID2012 napisał(a):A moze do stertownik??

Osobiście bardzo, wątpię... To nie takie objawy. Ale jeśli zapadanie wyrok o np. wymianie skrzyni to aż głupio go przed tym nie sprawdzić z całym jego obwodem elektrycznym. To właściwie pierwsza rzecz, którą należy wykluczyć przed jakimkolwiek szukaniem usterki w skrzyni automatycznej.

Ehhhhh... No nie rozwiążesz tego łatwo :no:... Sprawdź ciśnienie oleju w skrzyni, najlepiej przy wszystkich położeniach. Wyniki porównaj sobie z danymi producenta... A jak jest na biegach 1, 2, 3??? To samo co na D??? Czy może na biegach "cyfrowych" wszystko jest ok??? Odpowiedz na te pytania, generalnie uważam że nie obejdzie się bez zrzucenia skrzyni... Pytanie tylko czy wystarczy "lekki serwis", czy trzeba będzie ją remontować. W tym drugim wypadku możesz się również zdecydować na wymianę rzecz jasna (na nową lub używaną). Sprawdź te rzeczy i napisz... Zobaczymy co i jak.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

05 Lis 2018, 15:56

Witam Ja z pytaniem do POCIESZONEGO Jestem ze śląskiego czy mógłbyś dać namiary na kumatego mechanika który by zregenerował skrzynie we Fronterze B 3,2 v6 ASB model 4L30E .
Dzięki
PS. Wiem ,że już troche czasu minęło w tm wątku ale może jeszcze pamiętasz ;)
FMX
Obserwowany

06 Lis 2018, 17:16

Witam Ja z pytaniem do POCIESZONEGO Jestem ze śląskiego czy mógłbyś dać namiary na tego kumatego mechanika który by zregenerował skrzynie we Fronterze B 3,2 v6 ASB model GM 4L30E . Dzięki PS. Wiem ,że już troche czasu minęło w tm wątku ale może jeszcze pamiętasz
FMX
Obserwowany