Opel Frontera napęd 4x4

12 Lut 2009, 19:49

Witam, mam zamiar wkońcu kupić sobie samochod jaki zawsze chcialem mieć, czyli tak zwany szeroko pojęty "terenowy".
I teraz mam pytanie odnośnie Opla F, bo gdzieś się spotkałem z opisem że Frotka nie nadaje się do jazdy z załączonym napedem przedniej osi po asfalcie bo coś się tam psuje. Że napęd ten jest tylko do tzw terenu a na czarnym tylko tylni napęd czy to prawda?
Interesuje mnie to bardzo bo ja mam zamiar jeździć 90% czasu po asfalcie a reszta to jakaś rekreacja nic wiecej. A naped 4x4 dobrze mieć także od czasu do czasu na asfalcie (deszcz,śnieg itp.)
xprox
Nowicjusz

17 Mar 2009, 08:46

Opel Frontera nie ma międzyosiowego mechanizmu różnicowego i na zakrętach powstają naprężenia. Części układu napędowego są drogie, dlatego zalecana jest jazda z napędem na jedną oś.
fokmenboss
Nowicjusz

Miejscowość: Raczki

17 Mar 2009, 09:14

Jest tak jak mówisz to znaczy standartowo napędzane są koła tylne z możliwością dołączenia przodu. Dołączenie odbywa się niejako na "sztywno" to znaczy nie ma centralnego mechanizmu różnicowego kompensującego różnicę - nazwijmy to w uproszczeniu - obrotów przedniego i tylnego wału napędowego. Podczas jazdy po nawierzchniach luźnych typu piasek, szuter, śnieg, błoto nie ma większego problemu - różnica ta idzie w uślizg któregoś z napędzanych kół. Przy jeździe po nawierzchniach twardych o dobrej przyczepności takich jak asfalt, beton - czymś co potocznie określa się mianem "czarne" możliwości takiej nie ma lub jest ona bardzo ograniczona. Powstają naprężenia w układzie napędowym, które mogą skutkować uszkodzeniem najsłabszego (i zwykle najdroższego) elementu. Mimo wszystko takie własnie rozwiązanie napędu dla świadomego użytkownika jest lepsze niż wszelkiego rodzaju automaty - vide tematy o LR freelander. Trzeba tylko wiedzieć co się robi i znać ograniczenia.
KIA Sportage 2,0 DOHC Custom
:mrgreen:
KIłA? To się podobno da wyleczyć...
:mrgreen:
leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wyszków i okolice

15 Kwi 2009, 10:34

Właściwie napęd 4x4 jest zalecany tylko na błoto i śnieg, ponieważ naprawa uszkodzonego napędu jest na granicy opłacalności.
fokmenboss
Nowicjusz

Miejscowość: Raczki
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Czy SUV-y zdetronizują kombi?
    Rynek samochodowy w Polsce od kilku lat przechodzi prawdziwą transformację. Istotny staje się nie tylko rodzaj silnika poszukiwanego auta, zmieniają się także preferencje dotyczące jego typu. Jak wynika z raportu serwisu ...