Opel Frontera problemy z elektroniką

23 Paź 2007, 08:10

Witam Szanownych Forumowiczów :).

Poszukuję dobrego elektryka samochodowego, który miał do czynienia z Oplem Fronterą 2,2 DTI '00, fajnie byłoby aby pochodził z okolic Krakowa.

No chyba że któryś z Was będzie znał odpowiedź na mój problem, a zatem :

Dziwnie kasuje mi się licznik dzienny i głupieją nieraz zegary (np. pływak pokazuje o 20l. mniej w baku), od czego zacząć ew. samodzielną naprawę usterki ?

Miał ktoś z Was już taki przypadek ?

Pozdrawiam. :D
imyourdoom
Nowicjusz

• 23 Paź 2007, 12:20

Poszukiwania powinieneś zacząć od sprawdzenia masy,która dochodzi do zestawu wskaźników.Jak się nie mylę,kasowanie licznika jest tam realizowane na podstawie masy - po wciśnięciu przycisku kasowania,powodujesz dopływ masy do układu i licznik sie kasuje.Jeżeli sa to problemy z masą,powinny tez być kłopoty z niektórymi kontrolka mi.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

01 Gru 2007, 17:21

Hmm, najlepsze jest to, że ostatnio zaobserwowałem taki przypadek :

Jest zimno, odpalam samochód, ruszam bez włączonych świateł, przejadę 10- 5 metrów, jest ok, działa wszystko, oprócz lusterek które padły i nie dają znaku życia, włączam światła - OK, nadal bez lusterek.

Natomiast w momencie, gdy zrobię to zaraz po odpaleniu samochodu - zegary lecą w dół, reset licznika, nie działa ogrzewanie, nadal nie działają lusterka, a ogrzewanie włącza się po 10 - 15 minutach jazdy :/ . Sprawdziłem bezpieczniki, żaden nie jest popalony.

Czy powyższe zachowanie nie wygląda na zimne luty ?.

Jutro spróbuję sam dokonać analizy, jeżeli to nie pomoże odwiozę do elektyka i napiszę jaki był efekt.

Mam też kolejne pytanie, czy testowaliście może allegrowe TECH2 ? Opłaca się to kupować ?

Pozdrawiam, thx za odpowiedź :)
    imyourdoom
    Nowicjusz

01 Gru 2007, 17:23

MotoAlbercik, dzięki za odpowiedź, jutro będę sprawdzał. Jeżeli to byłby problem masy, to rzeczywiście się zgadza - głupieją kontrolki.
    imyourdoom
    Nowicjusz

01 Gru 2007, 17:56

Napisz ktory rok tej Frontery bo mam trochę schematow do niej.Elektrykę do niej robili Japończycy.W aucie są dwie puszki z bezpiecznikami.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

01 Gru 2007, 18:03

Podaj swoj e-mail to Ci prześlę 6,3 MB schematow do Frontery B po angielsku.Mogę znaleźć jeszcze instrukcję obsługi po polsku.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus UX - hybrydowy crossover
      Jak podaje najważniejszy norweski dziennik biznesowy Dagens Næringsliv cytując szefa Lexus Norway, seryjna wersja nowego subkompaktowego crossovera Lexus UX zadebiutuje już wkrótce na salonie samochodowym w Genewie. ...
      [B] 206 RC / Clio II Sport / Ibiza II Cupra / Yaris I TS
      Podstawowe kryteria zestawienia: - segment B - silnik benzynowy o mocy około 160KM - manualna skrzynia biegów - modele z okolic 2002 roku Wytypowane modele do zestawienia: - Peugeot 206 2,0 RC - 177KM - Renault Clio ...

01 Gru 2007, 19:10

[email widoczny po zalogowaniu] , dzięki za jakąkolwiek pomoc.
    imyourdoom
    Nowicjusz

02 Gru 2007, 14:51

Ok, po wstępnych oględzinach :

- Lusterka działają, grzanie lusterek działa -> Rozwiązanie : obluzowane styki, poprawiłem jest ok.

- Problem z licznikiem i zegarami, nadal nierozwiązany, sprawdziłem uziemienia, przeczyściłem, zobaczę jak jutro rano będzie się zachowywać.

Co udało mi się zauwazyc, to to że klema minusowa śniedzieje, niedawno zmieniłem, gdyż wydawało mi się że to kwestia zużycia materiału, jednak nowa klema wygląda dokładnie tak samo. Co mogłoby być przyczyną ?

Andrzej_124 - dzięki za materiały, okazały się niesamowicie pomocne.
    imyourdoom
    Nowicjusz

02 Gru 2007, 15:25

To że klema śniedzieje jest spowodowane przez akumulator.Jest nieszczelność pomiędzy ołowianym biegunem a plastikową obudową.Aby klema nie śniedziała należy z filcu lub grubszej tkaniny wyciąć podkładkę pod klemę,nałożyć na biegun i nasączyć olejem.Kiedyś takie podkładki widziałem w sklepie ale można samemu zrobić.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

02 Gru 2007, 15:32

Wystarczy klemę posmarować olejem silnikowym.U mnie działa.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

07 Gru 2007, 17:27

Witam ponownie,

MotoAlbercik - pomysł z olejem zadziałał.

Odnośnie moich problemów, to niestety trwaja one nadal, zawiozłem samochód do elektryka który miał do czynienia z Fronterami, zdublował masy przy liczniku, ale niestety nie pomogło.

Kolejne objawy jakie zaobserwowałem - > przerywające czasem radio.
    W następnym tygodniu wybieram się do gościa koło Krakowa, podobno ma na to lekarstwo.

Poprzedni facet stwierdził , że licznik będzie do wymiany, bo to może być przyczyna moich problemów.

Jutro z rana sprawdzę napięcie na akumulatorze, ale czy to moze byc przyczyna, przeciez silnik kręci bez problemów ?.

Czy macie Szanowni Forumowicze jeszcze jakieś pomysły ? Wygląda na to , wg ostatniego mechanika masa jest OK.
    imyourdoom
    Nowicjusz

07 Gru 2007, 17:43

No cóż,ciekawy problem na tu dałeś.Wychodziłoby na to,że uszkodzona jest elektronika w zegarach.Zastanawia mnie jeszcze to przerywające radio - może to zbieg okoliczności i poprostu siada radio.A czy wówczas jak przerywa to radio,to dzieje się jeszcze coś - np. przygasają światła,zaświecają się jakieś kontrolki itp?
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

18 Gru 2007, 17:10

No i wydaje się być problem rozwiązany, zobaczymy na jak długo, co się okazało :

Układ stabilizacji napięcia w liczniku wariował, odpowiednie regulacje i przelutowanie płytki najprawdopodobniej pomogło, do końca nie wiem, bo nie testowałem na mrozie.

Jeżeli chodzi o ogrzewanie, to należało przelutowac instalacje, poczyścić styki , a także przekaźnik odpowiadający za ten obwód.

Samochód oddałem do gościa, który widac że zna się na rzeczy, naprawdę polecam go, 2 elektryków podchodziło do tematu i rozkładało ręce :

Darek - 501469990, Kokotów k/Krakowa, jakby ktoś z moich okolic szukał.
    Kontakt tylko na SMS.
    imyourdoom
    Nowicjusz

20 Gru 2007, 00:07

Wow Fajnie :)
    Wreście znalazłem temacik o frotce ;D
    imyourdoom miałbym do ciebie ogromną prośbę :roll: mianowicie zamierzam sobie sprawić Fronterę ale niestety moja wiedza o niej jest bardzo mała :( czy mógłbyś mi napisać o niej co nieco :) chodzi mi o koszty eksploatacji i utrzymania ;) Z chęcią bym przyjął materiały które otrzymałeś od Formowiczów na temat frontery. Ja planuje zakupić sobie wersje Oczywiście Long najlepiej czarną ;D 2,2 DTI (dobre są te silniki i czy dużo palą ??? )99' 00' ale sie jeszcze zobaczy ;)
    Dużo osób narzeka na wykończenie wnętrza jakieś trzaski itp. Jak na razie jeżdżę i szukam ale nigdzie nie znalazłem frotki żeby chociaż się przejechać a żaden ze znajomych nie ma terenówki :/ Więc opisz swoje doznania ;) z jazdy jak i na szosie i tak w terenie :)
    Pozdrawiam i z góry dziękuje

e-mail: [email widoczny po zalogowaniu]
    kogutos
    Nowicjusz

14 Lut 2008, 09:37

Witaj, czas odpowiedzi długi, no ale jak praca, to nie zabawa. Ale do rzeczy, na okres miesiąca Frontere zostawiłem mojemu ojcu ( z żalem, bo tyle co ją zakupiłem) i przez ten czas auto potrafiło wk..wić mojego ojca i mnie pomimo że jej nie używałem. A oto dlaczego :

1. Niewygodny do jazdy w mieście
    2. DO BANI w terenie ( poleciały sprzęgiełka elektryczne - teraz są manualne)
    3. Przy 95000 posypała się pompa wtryskowa , koszt ok.1500zł. - pewnego dnia poprostu nie zapalił.
    4. Elektryka - widziałes moje posty powyżej.
    5. Ten strach zeby auto Cie nie zaskoczyło w trasie.

Ogólnie samochód ma 1 miesiąc jazdy , 1 tydzień naprawiania. Generalnie g...o za 30,000, juz lepiej kup sobie stary Pajero, Disco, sprawdzone samochody.

No ale cóż, porobię w nim co jest do zrobienia, przynajmniej będę wiedział co mam, no ale jak mnie ponownie frotka zaskoczy to pozbywam sie tego w cholere.

Ostatnio zaczęły mi się podobać Terrano II, ale nie wiem jak wygląda sprawa niezawodności w tych pojazdach, szkoda byłoby utopić pieniażki.
    Ktoś może wie ?
    imyourdoom
    Nowicjusz