12 Lip 2016, 19:35
Witam. Od dłuższego czasu szukam już autka. Najpierw to co mnie interesuje. Benzyna - roczny przebieg max. 12tys., auto używane głównie w mieście, czasem wypady na weekend. Kwota jaką chcę przeznaczyć to jakieś 40tys. zł. "Ładne" kombi lub sedan/hatchback. Zastanawiam się nad Insignia 1.6T/ 1.8, Peugeot 508 SW 1.6T lub Audi A4 1.8. Silniki 2.0 są fajne, jednak spalanie zbyt duże. Auta te mają podobne wyposażenie - w zależności od egzemplarza. Ceny też podobne, no Audi troszkę droższe. Nie wiem dlaczego, ale boję się tych silników 1.6T. Niestety Peugeot w benzynie ma tylko taki silnik, ale już rocznikowo 2011, natomiast opel 2009. Wiem, że jest tego dużo na forach, codziennie czytam zalety/wady każdego silnika. Opel/ Audi duże samochody co potrzebują kucy. Peugeot w kombi wygląda super. Na rynku jest dużo tych samochodów, jednak wprowadzając kryteria przebieg, wyposażenie itd robi się ich mało. Czy lepiej szukać coś z naszego salonu? czy z zagranicy? Czy ten silnik 1.6T będzie dawał radę przy takich autach (wadę jaką większość opisuje to łańcuch rozrządu - wydłuża się). Który z tych modeli będzie bardziej opłacalny tzn. części, serwis, spalanie itp.. Dzięki za uwagę