Opel Insignia czy Ford mondeo mk4

22 Mar 2016, 01:59

Tak jak w temacie. Przymierzam sie do zmiany auta, jeszcze moze nie teraz, ale gdzies tak na wakacje ale juz sie rozgladam i caly czas mam wątpliwości, na ktorego sie lepiej skusic. Waham sie miedzy fordem mondeo a oplem insignia koniecznie w hatchbacku. Oba mi sie podobaja chociaz musze przyznac ze stylistycznie chyba bardziej opstawialbym na opla, ma w sobie to cos co przykowa moja uwage, ale zastanawiam sie poprostu czy rzeczywiscie jest tak ciasny jak mowią?? Mowa tu o rodzinie z dwojka dzieci (5 i 2 lata). Wybralbym opla, ale nie chce ze by sie pozniej okazalo ze bede zalowal bo jest niewygodny, niekomfortowy, no i przedewszystkim za ciasny dla roziny.

Mowa tu o roczniku gdzies tak 2010
Mysle ze diesel, bo dosc sporo jezdze w zwiazku z tym ze pracuje w niemczech wiec 2 razy w miesiacu trasa POLSKA - NIEMCY
Co do silnika to w sumie jeszcze sie nie zastanawiałem
Nie wiem tez ile w tym prawdy ale slyszalem ze insignia bywa bardziej awaryjna od forda i naprawy drozsze
Samochod raczej bede kupowal tutaj w Niemczech z racji tego, że tu pracuję a chce kupić samochód na raty.
Kazda opinia sie przyda :)
plosik1989
Początkujący

Prawo jazdy: 30 04 2009

22 Mar 2016, 19:04

Mondeo mk4 to moja była służbówka, a Insignią jeżdżę obecnie. Mondeo mk4 jest według mnie fajniejszym autem, bardziej precyzyjny układ kierowniczy, świetne zawieszenie dające dużo frajdy z jazdy, obszerniejsze wnętrze, no i jest tańsze niż Insignia. W Insignii trochę wariuje elektronika, no i poza wyglądem i dobrym wyciszeniem niczym specjalnie się nie wyróżnia. Gdybym kupował auto dla siebie z tych dwóch wybrałbym Mondeo :ok:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

24 Mar 2016, 01:34

Może jakieś jeszcze propozycje oprucz Opla i Forda??

Parametry na których mi zależy

- klasa średnia D
- Hatchback (zależy mi na wiekrzym bagazniku a Kombi odpada wiec zostaje Hatchback)
- mysle ze Diesel
- atrakcyjny wygląd
- fajnie by bylo gdy by byl w miare oszczedny i malo awaryjny (wiadomo, nie ma idealow)

Z Hatchbackow i z tej klasy to kojarze przedewszystkim Opla insignie i forda mondeo. Inne to sa zazwyczaj tylko sedany albo kombi. Wiec jesli macie inne rownie ciekawe propozycje, podzielcie sie :)
plosik1989
Początkujący

24 Mar 2016, 05:54

Podaj budżet jakim dysponujesz.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

24 Mar 2016, 07:08

Bez budżetu nic nie poradzimy
Mam nadzieje, że co do rocznika masz na myśli świeży wygląd
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

24 Mar 2016, 11:35

Auto będe kupował w Niemczech więc tak do 10 tys euro (40 tyś zł).
plosik1989
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gruntownie zmodernizowana Skoda Octavia
    Udoskonalona Škoda Octavia opuszcza już centralne zakłady marki w Mlada Boleslav. Dzięki przeprojektowanej przedniej i tylnej części nadwozia oraz najnowocześniejszym rozwiązaniom z zakresu asystentów prowadzenia, ...