REKLAMA
Witam serdecznie!
Aktualnie jezdze insignia mk1 z 2009, 1.8 benzyna.
Powoli bede przymierzal sie do zmiany samochodu.
Rozwazam zakup insigni mk2 z silnikiem 1.5t (163km) lub Octavie/Superb z silnikiem rowniez 1.5 benzyna. Jak jest ze spalaniem w obu przypadkach? Chodzi mi o rzeczywiste spalanie, bo deklaracje producenta mnie kompletnie nie interesuja. Moja insignia przy jedzie w 90% po miescie srednio spala 12L/100km, niestety miasto jest zakorkowane, wiec duzo 'stoje'. Mniejsze spalanie mile widziane
Pomijajac kwestie estetyczne obu samochodow czy sa juz znane jakiej typowe usterki, awaryjnosc?
Co bedzie lepszym wyborem, przy zalozeniu, ze wiekszosc jazdy odbywa sie po miescie na dosc krotkich odcinkach? Z tego powodu z gory odrzucam diesla. Przebieg roczny w granicach 10 tys. kilometrow. Wersje wyposazenia ktore mnie interesuja to Elite nav w przypadku insigni lub Executive w przypadku Skody. Dodatkowo, czy warto doplacac do superba? Jak z iloscia miejsca w octavii w porownaniu do insigni?
Byc moze jest cos innego wartego uwagi? Musi byc benzyna, hatchback, miescic rodzine 2+1, manualna skrzynia bo automatów nie znosze.