Opel Kadet -problemy z hamulcami

26 Sie 2010, 18:10

W moim Kadecie mam cały czas problem z hamulcami na tylnej osi. co mam termin badania technicznego to wychodzi to samo . Bardzo słabo hamują i nierównomiernie. Paru mechaników już robiło z tymi hamulcami ale wychodzi cały czas na to samo. czy ktoś może mi pomóż?
rikiMor0102
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: góral podbeskidzia
Prawo jazdy: 01 08 2005
Auto: Opel Kadet 1,6 Opel Corsa 1,4

26 Sie 2010, 19:00

Jeśli masz tam bębny to najprawdopodobniej wymiana pomoże,naturalnie wtedy okładziny też musisz kupić nowe.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

26 Sie 2010, 19:41

rikiMor0102 napisał(a):W moim Kadecie mam cały czas problem z hamulcami na tylnej osi

To nie problem tylko tak ma być.
rikiMor0102 napisał(a):Bardzo słabo hamują i nierównomiernie

Słabo hamują bo tylko wspomagają ukłd hamulcowy a nierównomiernie bo trzeba je wyregulować.
rikiMor0102 napisał(a):Paru mechaników już robiło z tymi hamulcami ale wychodzi cały czas na to samo

Żwykłe papudraki.
Opel zastosował taki system układu hamulcowego aby nie dochodziło do całkowitego blokowania kół i dlatego przód hamuje bez zarzutu a tył jak by lekko przyhamowywał ( wspomagał przód) - na recznym działa bez problemu ale wciskajac pedał hamulca to już nie działa prawidłowo- spotkałem się z tym w oplu vectra I na przegladzie tech. - dobrze, że był kumaty koleś i mi podbił dowód.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

26 Sie 2010, 20:12

piotrpz87 napisał(a): spotkałem się z tym w oplu vectra I na przegladzie tech. - dobrze, że był kumaty koleś i mi podbił dowód.

No nie powiesz chyba ze u mnie... :?: :?: :mrgreen:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

26 Sie 2010, 20:51

piotrz87 chyba masz rację. Też tak myślę że coś jest nie tak bo już paru próbowało się z tym uporać i nic. Bębnów nie wymieniałem były toczone ranty i założone nowe okładziny. Ale trzeci rok i gość z przeglądu tech. się czepia i czepia. ręczny tak jak piszesz żyleta i to zawsze , hamulce z przodu też ale z tyłu im nie pasują . Pozostaje tylko kwesta dlaczego każde koło z inna siłą hamuje widziałem na wykresie. co do mechaników to się zgodzę pełno papraków ( aż mnie ściska jak mi kiedyś wtryskiwacz założyli i znaszli przyczynę falujących obrotów) . Ale cóż na razie w mojej okolicy lepszych nie widzę.
rikiMor0102
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: góral podbeskidzia
Prawo jazdy: 01 08 2005
Auto: Opel Kadet 1,6 Opel Corsa 1,4

26 Sie 2010, 21:32

rikiMor0102 napisał(a):Pozostaje tylko kwesta dlaczego każde koło z inna siłą hamuje widziałem na wykresie.

Jezeli mówisz ze bębny i szczęki są dobre to czy nie jest to kwestia cylinderków.. :?:
Moze się zdarzyc ze są cylinderki o roznej średnicy i stąd wlasnie wychodzi ta roznica sil hamowania tylnej osi...Nie pamiętam czy Kadett ma w ukladzie korektory sil hamowania... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Z Paryża do Dakaru hybrydowym Priusem
    Kreatywni i żądni przygód. Tak mówili o sobie członkowie japońskiego klubu entuzjastów motoryzacji. W 1979 roku utworzyli rajdowy zespół zwany Team ACP i żeby buńczuczne oświadczenia otrzymały ...