Opel kadet

30 Wrz 2006, 19:48

Wiatam! Mam maly a moze i duzy problem ;/ Otoz posiadam samochod opel kadett z silnikiem od astry 1.4, i sptkala mnie mala usterka. Padal mi rozrusznik wiec go wymienilem, ale to nie byl problem ;] problem zaczal sie wtedy kiedy odpalilem auto i silnik pracowal tak jak by mial zaraz zgasnac ;/ caly czas pali mi sie pomaranczowa lampka na ktorej jest rysunek cos w kszatlacie helikoptera :] a w srodku znak pioruna ;/ tlumik mi chodzi jak by byl przepalony i nie wiem co jest grane. Stalo sie to troszke wczesniej kiedy na pycha odpalalem auto bo rozrusznik mialem wymatowany. Pewne osoby mowia mi ze to sonda jakas i ze koszt bedzie bardzo duzy. prosil bym o jakas rade z gory dziekuje !
bil
Nowicjusz

• 30 Wrz 2006, 20:08

Możliwe że jest to usterka Bendiksa. Jeśli moja opinia jest zła to mnie poprawcie :wink:
    Pozdrawiam
    de la Cruz
    Aktywny
    Awatar użytkownika

Miejscowość: łódzkie

30 Wrz 2006, 20:38

de la Cruz napisał(a):Możliwe że jest to usterka Bendiksa. Jeśli moja opinia jest zła to mnie poprawcie :wink:

nie znam sie zbytnio ale bez rozrusznika tez tak chodzi, dodam jeszcze ze jak odpalalem bez rozrusznika (na pycha) to musialem trzymac gaz ze by mi nie zgasl (caly czas) jesli puscilem to gasl. Teraz z rozusznikiem tez gasnie i nie wiem czy rozrusznik ma cos wspolnego z ta usterka ;/
    bil
    Nowicjusz

30 Wrz 2006, 20:44

Bendiks jest częścią rozrusznika i jego rolą jest połączenie w czasie rozruchu napędu z rozrusznika na koło zamachowe silnika spalinowego, aby rozrusznik mógł obracać silnik. Kiedy silnik spalinowy rozpocznie już samodzielną pracę, bendiks uniemożliwia przeniesienie napędu z silnika na rozrusznik. Tyle, że nie jestem właśnie za bardzo przekonany czy tu chodzi o bendiks :?
    Czekam na dalesze opinie...
    Pozdrawiam
    de la Cruz
    Aktywny
    Awatar użytkownika

Miejscowość: łódzkie

30 Wrz 2006, 22:00

Jeszcze jedno ;/ jest bardzo intensywny zapach benzyny ;/ cos jak by nie przepalal czy cos ;/ normalnie nie wiem co robic ;/
    bil
    Nowicjusz

30 Wrz 2006, 23:11

na pewno nie jest to wina rozrusznika :!: :idea:
    ta kontrolka sygnalizuje awarję w układzie wtryskowym.a zapach benzyny świadczy o bogatej mieszance.propozycja moja jest taka:
    podjedz do kogoś kto posiada komputer do diagnostyki i sprawdzi błędy zapisane w sterowniku silnika.
    pzdro 8)
    ps.może to być uszkodzona sonda lambda a koszt jej to około 150zł
    Nie ma głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi
    grzestv
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Warszawy
    Auto: nie mam
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...