Opel Kadett 16sv '91 nie pali; (

18 Lis 2011, 22:51

Witam,

Samochód był po dużych przejsciach więc nie chcę aby ktoś pisał coś w stylu "zje***** Auto!"
Dość dawno temu bawiłem się w rozbiórke tego samochodu od środka <wywaaliłem całą deske rozdzielczą a przewody kazdy z osobna zaizolowałem taśmą>. w srodku nie ma kompletnie nic poza fotelem kierowcy.
pewnego dnia wszystko ładnie odpalało, jezdziło... az tu nagle samochód zgasł... okazało się ze jeden kabelek od stacyjki mial zwarcie i się "odlutował" no to go przylutowałem. po czym auto miało poźniej iskrę jak chciało, ale był w stanie odpalić <stacyjka na krótko> po czy, pojawił się problem z paliwem, ale an to sobie zaradziłem. Kolejno samochód znów przestał palić okazało się ze iskra jest bardzo mała no to ... mialem w zapasie 2gą cewkę i modół <nowe> ale to nie to. Iskra z cewki do kopułki tez była bardzo mała i była TYLKO JEDNA..Kable są dobre. Szukam i myślę co moze być nie tak... znajomi mowią ze to moze być wina komputera/sterownika czy jak to sie tam zwie [poprostu się nie znam ,a oni tylko gadają zamiast pomoc].

Help ME ! z góry dzięki : )
djdodo
Nowicjusz

Auto: Opel Kadett 1.6s

19 Lis 2011, 11:57

jak jest zimny to zapali i po chwili zgasnie ?:)
mialem taka bestie co ja z nia przeszłem to ja tylko wiem..
czesto jak sie ma aparat to w nim jest taki moduł on mi padł 2 razy (problem z iskra słaba byla)

a poza tym jak kupisz tani ten moduł to padnie po pare miesiacach dopiero jak kupilem za 120zl jest wporzadku do dzis ;)
HARIBO
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: dublin -kraków
Auto: Ibiza

19 Lis 2011, 13:04

no właśnie problem jest taki ze nie odpali... a moduł i cewke mam obie oryginalne ; /
djdodo
Nowicjusz

19 Lis 2011, 14:37

a w ten moduł w aparacie zminiles na nowy ?:)
HARIBO
Początkujący
Awatar użytkownika

19 Lis 2011, 19:20

W aparacie oprócz modułu jest jeszcze cewka impulsatora która powinna mieć ok. 1000 om.
Czy wtryski pracują jak nie ma iskry i odzywa się pompka paliwa ?
andrzej_124
Stały forumowicz

20 Lis 2011, 21:20

a w ten moduł w aparacie zminiles na nowy ?:)

tak bo mialem nowa cewke + moduł

W aparacie oprócz modułu jest jeszcze cewka impulsatora która powinna mieć ok. 1000 om.
Czy wtryski pracują jak nie ma iskry i odzywa się pompka paliwa ?

Naturalnie, bo jak zdjąłem filtr powietrza to było czuć benzynę ;)

Dodam, że to iskra prosto z cewki jest bardzo mała ;( może to wina czegoś "przed" cewką ?
Nie mam pojęcia, nie znam się na tym zbytnio.
djdodo
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SSSuper Drift Cup 2011 - Bagicz / relacja
    Lotnisko Bagicz znajduje się ok. 7 km od centrum Kołobrzegu i ok. 4 km od Ustronia Morskiego. Położone jest przy drodze krajowej nr 11 (wyjazd z Kołobrzegu ulicą Koszalińską). Pod samo lotnisko prowadzi również ścieżka ...

20 Lis 2011, 21:27

iskra jest mocna?pompa chodzi?wtrysk lub wtryski daja paliwo ? :?: :?: :wink:
HARIBO
Początkujący
Awatar użytkownika

20 Lis 2011, 21:36

ja stawiam na winę komputera. identyczna sytuacje na warsztacie mieliśmy tyle że z matizem.
aparat zapłonowy, moduł zapłonowy, kopułka, przewody, świece. wszystko wymienione o samochód nie odpala. iskry praktycznie nie ma. ktoś kroił wiązkę od kompa aż do silnika przy czym gdzieś zwarcie zrobił i komp się spalił. więc jak patrzę na twój temat to wygląda mi to właśnie na komputer :)
Samochód jest bogiem, prędkość nałogiem, nitro zabawą a tuning podstawą ;-)
conest997
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 4
Miejscowość: Olsztyn
Auto: BMW E36 coupe 2.0 170 km

20 Lis 2011, 22:52

Cewka ma plus po stacyjce na styku 15 lub +B, czarny przewód, sprawdź ile wolt jest na tym styku w chwili gdy rozrusznik kręci.
Moduł zwiera cewkę do masy, sprawdź to połączenie masowe.
Zmień paliwo, sprawdź drożność wydechu, zmień świece, sprawdź zapłon.
andrzej_124
Stały forumowicz

20 Lis 2011, 23:38

ja stawiam na winę komputera. identyczna sytuacje na warsztacie mieliśmy tyle że z matizem.
aparat zapłonowy, moduł zapłonowy, kopułka, przewody, świece. wszystko wymienione o samochód nie odpala. iskry praktycznie nie ma. ktoś kroił wiązkę od kompa aż do silnika przy czym gdzieś zwarcie zrobił i komp się spalił. więc jak patrzę na twój temat to wygląda mi to właśnie na komputer

Sprawdzę ; ) tylko muszę wyczaić jakis z allegro bo ostatnio był tylko 1, a sam też nad tym myślałem...i nic innego mi nie przychodziło do glowy... chyba że czujnik ale jaki i gdzie? ;(

a co do podpinania cewki to wszystko wydaje mi się byc wszystko wporzadku, poniewaz od dłuższego czasu był na krótko... [jakies 3 lata] i chodziło... Sprawdzę ten komputer jak tylko jakiś dorwę ;)
djdodo
Nowicjusz

20 Lis 2011, 23:55

proponuję przejść się na szrot i poszukać. jeżeli to nie będzie komp to bd mógł go zwrócić a na allegro różnie bywa :D
Samochód jest bogiem, prędkość nałogiem, nitro zabawą a tuning podstawą ;-)
conest997
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 4
Miejscowość: Olsztyn
Auto: BMW E36 coupe 2.0 170 km

22 Lis 2011, 21:47

Witam ponownie... byłem się rozglądnąć dziś po złomowiskach... i niestety na prawie zadnym w okolicy nie mają czegoś takiego. Był tylko jeden miły pan który ową rzecz posiadał, ale jak zapytałem ile to może mniej więcej kosztować to zaśpiewał mi "koło 100zł" za używany [...] a poszperałem po allegroszu i znalazłem nowy za 99 + przesyłka 13. Nie wiem co mam o tym sądzić ; (
djdodo
Nowicjusz

23 Lis 2011, 00:38

napisz lepiej co sie dzieje z tym Twoim autem bo jak narazie to piszesz ze niema iskry potem jest..
paliwo dochodzi ?chcesz kupic kompa kup ale podstawowe rzeczy sprawdz sobie :)
HARIBO
Początkujący
Awatar użytkownika

23 Lis 2011, 19:27

NIE MA ISKRY ! Jest tylko jedna przez caly okres krecenia rozrusznikiem i to bardzo malutka, paliwo dochodzi, mam 2 cewki oraz 2 moduły oba sprawne 100% sprawdzone w innym aucie. a moj przypadek jest bardzo podobny do tego co opisał conest997
djdodo
Nowicjusz

23 Lis 2011, 23:53

Nie ma iskry, wtrysk podaje paliwo - uszkodzony moduł, cewka, wiązka
Nie ma iskry, wtrysk nie podaje paliwa - uszkodzona cewka impulsatora wewnątrz aparatu
Moduł z opla potrafi generować iskrę bez pomocy komputera w trybie awaryjnym.
Trzeba sprawdzić wiązkę, zasilania i masy itp.
Co to za silnik, jaki kod, który rok ???
andrzej_124
Stały forumowicz