Opel Kadett - gdzie ubezpieczyć?

03 Mar 2010, 22:42

Witam!
Mam 18 lat i Opla Kadetta przed blokiem :)

I teraz pytanie - gdzie najlepiej ubezpieczyć samochód?

Poj. 1,6; rocznik 1989.

W ogóle to jak obliczyć przebieg tego Opla? :) Bo on już chyba parę razy licznik przebił ;)

I gdzie będzie najtańsze ubezpieczenie dla początkującego kierowcy i dla auta z takim dużym silnikiem? :)

Pozdrawiam!
voytek77
Początkujący

Miejscowość: Śląsk

04 Mar 2010, 20:39

Rozumiem, że w tym oplu licznik jest wyskalowany do 99,999 km? Jeśli tak, to mnożysz ten wynik przez liczbę przekręceń i dodajesz to, co masz aktualnie na liczniku :P

A serio serio: silnik mający 150,000 km może chodzić głośniej i gorzej niż taki, który ma tych kilometrów 250,000. Kupując stare auto - nie kieruj się przebiegiem, licz na to, że się nie rozsypie.

Ja tak zrobiłem ze swoją Fiestą - niech mi jeździ! :P

Co do ubezpieczenia - musisz kalkulować składki u każdego ubezpieczyciela. Nie wierz do końca internetowi. Ja w PZU miałem więcej u agenta niż w internecie. W HDI miałem odwrotnie :) Weź sobie dzień wolny od szkoły i pojeździj po punktach ubezpieczeniowych, żeby wyliczyli Ci składkę. Najlepiej to weź auto na kogoś bliskiego, kto ma już zniżki i się dobezpiecz. Bo tak to licz ubezpieczenie z 1500 zł.
Saiti
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

06 Mar 2010, 09:02

voytek77 napisał(a):I gdzie będzie najtańsze ubezpieczenie dla początkującego kierowcy i dla auta z takim dużym silnikiem? :)

Wpisz w google "kalkulator OC" i wyskoczy Ci parę stronek gdzie możesz wpisać dane (swoje i samochodu) i będziesz miał porównanie ofert dla parunastu głównych TU. Chyba nawet na górze działu jest podwieszony post o tym...
GB
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

06 Mar 2010, 21:44

GB napisał(a):
voytek77 napisał(a):I gdzie będzie najtańsze ubezpieczenie dla początkującego kierowcy i dla auta z takim dużym silnikiem? :)

Wpisz w google "kalkulator OC" i wyskoczy Ci parę stronek gdzie możesz wpisać dane (swoje i samochodu) i będziesz miał porównanie ofert dla parunastu głównych TU. Chyba nawet na górze działu jest podwieszony post o tym...

ZRobiłem tak. Ale korzytając z kalkulatora OC wychodzi mi inna kwota niż przy użyciu kalkulatora na stronie konkretnego ubezpieczyciela...
voytek77
Początkujący

Miejscowość: Śląsk

10 Mar 2010, 16:19

voytek77 napisał(a):ZRobiłem tak. Ale korzytając z kalkulatora OC wychodzi mi inna kwota niż przy użyciu kalkulatora na stronie konkretnego ubezpieczyciela...

Bywa, też miałem taki problem, bo zdarza się że na różnych stronach z kalkulatorami różnie liczy. Przeszedłem się wtedy piechotą do fizycznego przedstawiciela który na szczęście wyliczył mi tą niższą składkę.
GB
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    MORPHOZ - dane techniczne samochodu koncepcyjnego
    Samochód koncepcyjny Renault MORPHOZ z nadwoziem o długości 4,40 lub 4,80 m (w zależności od wersji) przy szerokości 2 m i wysokości 1,55 m to crossover z napiętymi i zmysłowymi liniami nadwozia. Jego stylistyka łączy ...