Opel Kadett - klocki, świece, antena - pytania

19 Mar 2010, 21:37

Witam!

Chcę wymienić w moim staruszku (Kadett 1989 1.6 benzyna)
1) Świece
2) Przewody
3) Uszczelkę pod pokrywę silnika.
4) Klocki

Kupiłem już świece i uszczelkę w sklepie z częściami. Sprzedawca polecił mi NGK BPR6EY-11. Jednak sprawdzałem dziś w internecie, i nie pisze, że pasuje ona do Kadetta. To błąd sprzedawcy, czy można je też stosować w Kadecie? :)

Uszczelkę wziąłem Victor Reinz. Jakie kupić to tego przewody?

Klocki - zaproponował mi Bosch za 55 zł.

Poza tym mam problem: Urwała mi się antena (Ale nie sama antena, tylko też to, w czym antena "siedzi"). Co z tym zrobić? Da się w ogóle coś zrobić, czy lepiej to olać? Może można kupić jakąś wewnętrzną czy coś?

No i jeszcze jedno: Jak jadę na niskich obrotach silnika to dość mocno 'piszczy'. Teraz już nie, ale był okres, że było to ciężkie do zniesienia - wystarczy wyregulować pasek, czy lepiej kupić nowy? Jaki?

Pozdrawiam!
Wojtek
voytek77
Początkujący

Miejscowość: Śląsk
  • 20 Mar 2010, 10:51

Pasek można próbowac naciągnąc ale lepiej kupic nowy (firma bez znaczenia) i się nie stresowac ewentualnym staruszka nadmiernym naprężeniem.
    Co do świec... No jak już kupiłeś takie nietanie świeczki,to po prostu je wkręcaj i problem będzie dopiero jak silnik na nich nie będzie chciał dobrze pracowac.Mam nadzieję,że sprzedawca dobrał je według jakiegoś katalogu.Co do sprawdzania w necie,to możliwe że Kadett jest już niewymieniany w liście aut do których one pasują. Na przeszłośc kupuj do tego auta zwykłe i tanie ale niezawodne świece Iskry.
    Jeśli zaś pytasz o przewody WN,to po prostu każde które pasują rozmiarowo byleby były silikonowe.
    Co do anteny,to można kupic tani zestaw do samodzielnego montażu,a ten stary tak jak piszesz...olac! :wink:
    artur73
    Moderator - Jakie auto kupić?
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
    Miejscowość: POZNAŃ
    Prawo jazdy: 02 10 1991
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Renault
    Silnik: 1,6 110KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna

20 Mar 2010, 12:20

artur73 napisał(a):No jak już kupiłeś takie nietanie świeczki,to po prostu je wkręcaj i problem będzie dopiero jak silnik na nich nie będzie chciał dobrze pracowac
    będą działać spokojnie :wink: różnica jest w tym że mają większe napięcie wyzwolenia iskry, i inny czas iskrzenia, czyli teoretycznie powinny nawet lepiej w praktyce nie ma różnicy :mrgreen: do kadecika powinny byc z oznaczeniem ES a nie EY sle to w zasadzie bez róznicy
    Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bezpieczeństwo pieszego na drodze
      Według statystyk, w 2012 roku doszło do 10 309 wypadków z udziałem pieszych, w wypadkach tych zginęło 1 167 osób, a rannych zostało 9 945 osób. Wypadki z udziałem pieszych stanowią prawie 33% wszystkich ...