Opel Kadett- kolerktor wydechowy i dwururka

21 Lut 2007, 22:22

Witam, mam Opla kadetta 1,7 diesel (rocznik96)mam problem z kolektorem wydechowym i dwururka, poprostu sie to oderwalo, moj chlopak ktory jest za granica powiedzial ze trzeba to tylko wymienic i bedzie po sprawie, ale znajomy mechanik jak zobaczyl auto to powiedzial ze trzeba wymienic caly uklad wydechowy bo wszystko tam jest tak przezarte ze nawet jak sie wymieni ten kolektor itd to i tak sie zaraz wszystko rozsypie bo nie ma nawet do czego dospawac. Powiedzial ze to bedzie kosztowalo min 400 zl i ze nie oplaca sie tego robic. Co o tym sadzicie?Kolega mowil ze mozna na szrotach cos kupic ale ja nawet nie znam wszystkich elementow ukladu wydechowego nie wiem czego szukac,nie wiem nawet jak sie do tego zabrac,od czego zaczac,chce tylko zeby to autko znow moglo jezdzic (w miare cicho) Czy ktos moze mi cos podpowiedziec? Bede bardzo wdzieczna.
KASIAXXX
Nowicjusz

Miejscowość: Wroclaw
  • 22 Lut 2007, 12:06

Skoro masz znajomego mechanika to niech pomoże w doborze elementów...

A tak na marginesie Kadett '96? :shock: :lol:
    =DAMIAN=
    Początkujący
    Awatar użytkownika

22 Lut 2007, 12:20

Damian - dzieki za podpowiedz, ale jakby mi ten mechanik mogl pomoc to bym nie pytala na forum (nie ma teraz takiej mozliwosci nie ma go uz w kraju i nie mam z nim kontaktu jak narazie)
    A co jest dziwnego w tym ze to kadett '96?
    KASIAXXX
    Nowicjusz

Miejscowość: Wroclaw

22 Lut 2007, 19:43

Witam,
    Faktycznie ople wogóle słyną ze złych blach. Może być tak, że jeszcze coś niecoś można pospawać. Ale może to pomóc chwilowo. I może również być tak, że faktycznie nie ma już do czego spawać. Jeśli możesz i masz możliwość podjedź jeszcze do jednego mechanika. To jak z lekarzami, miej co najmniej dwie opinie. Jeśli on również potwierdzi diagnozę pierwszego to niestety, ale wymiana całego wydechu. Można również próbować uszczelnić uklad wydechowy różnymi foliami opasującymi takie nieszczelności, ale wszystko zależy gdzie znajduje się nieszczelność, która powoduje głośną pracę auta. Ale to także jest doraźne.
    Pozdrawiam
    Audi A6
    Arek70
    Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

17 Sie 2007, 16:35

Dziwne jest,bo zakonczono produkcje kadetow w 91r.
    DAWID-89RW
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Chełmza
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Citroen BX 16 RS

17 Sie 2007, 21:29

Co do rocznika,to coś ci się pomyliło - Opel zszedł z produkcji w 1993 roku i jego nastepcą została Daewoo Nexia :?
    Co do wydechu - osobiście odradzam kupowania tego elementu samochodu na szrocie - nie jesteś w stanie sprawdzic,w jakim stanie jest ten ze szrotu.Skoro mechanik twierdzi,że trzeba wymienić cały układ,to lepiej go wymień.Jak wymieniesz jedno,a drugie zostanie stare,to 99%,że szybciutko pojedziesz wymieniać tą nastepna część.I tak po kolei.A w czasie bedzie tak,że jak wymienisz juz ostatnią część,to już ta pierwsza zacznie szwankować.Wplątasz się wówczas w tzw. błędne koło.Wymieniaj całość skoro nie ma tam nawet do czego dospawać nowego elementu.Będzie spokój na kilka lat.Jedynie co,to podzwoń po warsztatch i po sklepach i popytaj o cenę robocizny i ceny materiału.Później porównaj oferty i zdecyduj co sie opłaca - kupić sprzęt w sklepie i dać do wymiany do mechanika,czy wszystko załatwić przez mechanika.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
      Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
      Targi TTM 2019
      Dla każdego mechanika i właściciela warsztatu targi branżowe to dobra okazja do obejrzenia najnowszych produktów i urządzeń do codziennej pracy. W jednym miejscu można zobaczyć, dotknąć, porozmawiać z producentem, ...

30 Wrz 2007, 20:55

Wszystko ok. Tyle tylko że jak dziewczyna pójdzie kupować wszystko nowe i do tego doliczyć jeszcze robociznę to całość wyniesie tyle co połowa tego kadeta albo i lepiej. Dlatego niech da auto do mechanika, ten niech powie co jest do wymiany i wszystkie niezbędne rzeczy dokupić na szrocie(a najlepiej na giełdzie). Auto przez pewien czas będzie jeździło a w między czasie radzę rozejrzeć się już za kolejnym autem(kadet to już staruszek)
    adam700
    Nowicjusz

01 Paź 2007, 14:56

:D Ale jaki uroczy staruszek...?
    ...czy wypada tak napadać...?
    kardio
    Początkujący

Miejscowość: Chrobrego.

02 Paź 2007, 13:12

zapewne kolezanka ma opla kadeta-składaka.ja mam tez tak samo.mianowicie data produkcji to 1988 a w dowodzie jest data złożenia czyli 1997
    chicken19
    Zaawansowany