Opel Meriva - demontaż elementów tylnej klapy

06 Lip 2021, 09:47

Jak wymontować szybę a także elementy logo (+napisy) z tylnej klapy Opel Meriva 2007. :?: Czy jest to możliwe tylko w serwisie, czy nalezy tu użyć specjalnych środków. :?:

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Dziękuję.
Gość77142

06 Lip 2021, 10:33

Szybę musisz wyciąć najlepiej kup sobie taką stalową linkę do wycinania szyb będziesz miał do niej uchwyty na końcach i powinno pójść gładko.

Znaczki są przyklejone i ja do usuwania takich elementów używam żyłki którą po prostu przecina się taśmę pod znaczkiem i po sprawie. Później zostaje tylko oczyszczenie elementu od wewnętrznej strony. Zwróć uwagę że niektóre znaczki mają bolce jak chyba ten opla na środku klapy więc trzeba żyłką umiejętnie operować w koło bo przez bolce nie przejdzie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Lip 2021, 10:42

Rokiko napisał(a):kup sobie taką stalową linkę do wycinania szyb

Czy mógłbyś zapodać przykładowy link.
Oczywiście co do elementów chodzi o te loga z tworzywa, sądziłem że można je tylko jakoś podważyć. Z technicznego punktu widzenia, najgorzej z szybą, nie ma jakichś filmów instruktażowych?
Gość77142

06 Lip 2021, 11:44

Gość77142 napisał(a):Oczywiście co do elementów chodzi o te loga z tworzywa, sądziłem że można je tylko jakoś podważyć.
Tylko w ten sposób bardzo łato je uszkodzić i połamać.

Gość77142 napisał(a):Czy mógłbyś zapodać przykładowy link.
Jest tego sporo od samych linek po całe zestawy do demontażu szyb np. https://allegro.pl/kategoria/obsluga-sz ... 5?order=qd

Gość77142 napisał(a):Z technicznego punktu widzenia, najgorzej z szybą, nie ma jakichś filmów instruktażowych?
Są i to jest ich sporo :) na YT. Nie jest to takie trudne jak Ci się wydaje.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak marki premium zmieniają motoryzację
    Niegdyś rola producentów samochodów ograniczała się niemal wyłącznie do produkowania aut. Ale to już przeszłość. Dzisiaj największe marki nie tylko dają nam coraz bardziej zaawansowane pojazdy, ale również ...