Opel Monterey kilka pytań

26 Gru 2014, 21:06

Witam serdecznie.
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Opla Monterey 1993r.
Trzeba przyznać, że w terenie to istny czołg.
Ale że mam go od niedawna, to mam parę pytań.
Czy na przełączonych sprzęgiełkach piast w przednich kołach można jeździć przez cały czas, czy tylko jak w terenie poważnie się zagrzebie?
I z tego co wiem, to Monterey posiada pompkę zewnętrzna, dopompowującą paliwo która załącza się przed każdym uruchomieniem auta "Buczenie które słychać przez kilka sekund" pytanie tylko w którym miejscu ona się znajduje bo u mnie odkąd przestała się takowa pompa załączać zaczęły się problemy z odpaleniem Montereya.
Za wszelką podpowiedź będę wdzięczny.
Pozdrawiam.
kombat7
Obserwowany

Auto: Opel Monterey
Silnik: 3,1 td
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

27 Gru 2014, 16:29

kombat7 napisał(a):Czy na przełączonych sprzęgiełkach piast w przednich kołach można jeździć przez cały czas, czy tylko jak w terenie poważnie się zagrzebie?

Wszędzie, tylko nie po twardym.
A tutaj masz ciekawy temat z naszego forum, o napędach w twoim aucie :wink:
PS - na forum mamy dział 4x4 - przenoszę temat - tu napewno znajdziesz więcej informacji od specjalistów z terenu :wink:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Gru 2014, 09:33

po 1 sprzęgiełka możesz mieć zapięte non stop, na każdej nawierzchni, tyle że napędy włączasz (wajchą przy drążku zmiany biegów) tylko i wyłącznie na luźnej nawierzchni (poza asfaltem i betonem)
po 2 to buczenie to nie żadna pompka paliwa, to przekaźnik i grzanie świec żarowych, istnieje możliwość że masz spalone, trzeba sprawdzić, 3,1 nie ma żadnej "dodatkowej" pompki paliwa, to normalny mechaniczny diesel :ok:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

29 Gru 2014, 09:49

Witaj. Jeżdżę Montereyem 3.1 z 93 r Żadnej elektrycznej pompy paliwowej tam nie ma, chyba że poprzedni właściciel coś zamontował. To co możesz słyszeć po przekręceniu kluczyka to praca przekaźnika sterującego pracą świec żarowych. Głośna praca zwiastowała jego koniec, 3.1 jak sprawne potrafi odpalić bez świec przy - 5. Sprawdź czy wszystkie świece grzeją.Z zapiętymi sprzęgieł kami możesz jeździć zawsze, spali 0,5 więcej niczego nie uszkodzisz ,jeżdżę tak całą zimę. Przedni napęd dołączamy z kabiny dźwignią reduktora w miarę potrzeby ,jazda w terenie ,śnieg ,lód, błoto pośniegowe. Mokry asfalt ma dość dużą przyczepność,radzę jeździć tylko na tyle .
piotr R
Aktywny

Miejscowość: WGM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus RX L 450h - test spalania
    Ten bogato wyposażony, luksusowy SUV imponuje niskim zużyciem paliwa. Zwłaszcza gdy weźmiemy pod uwagę, że testom poddano największego SUV-a w gamie japońskiej marki na europejskim rynku – do tego w dłuższej i wyższej ...
    Jazda we mgle
    Jazda we mgle to jak jazda w chmurach, z tą tylko różnicą, że ich dolna podstawa styka się z powierzchnią ziemi. Kierowanie samochodem w takich warunkach wpływa negatywnie na percepcję wzrokową , m.in. trudniej ocenić ...