Opel Monterey stopiony bezpiecznik

03 Cze 2015, 20:27

Witam serdecznie!
Dzis w moim Oplu Monterey pojawił sie mały problem.Z bezpieczników poleciał dym.Okazało sie,że stopił sie bezpiecznik "turn,back" ( bezpiecznik byl sprawny,ale stopiony) czego skutkiem byla utrata kierunkowskazow i światła cofania/wstecznego.Odpiąłem na wszelki wypadek akumulator i okazalo sie,że kabel prądowy od jednego z akumulatorów trzyma sie na "piczym" klaku a jak go dotknąłem to sie w sumie urwał,sama klema byla strasznie zasniedziała.Światła awaryjne działaja normalnie.Bezpiecznik wstawiłem nowy ale niestety kierunkowskazy i wsteczny nie działaja.
Chciałbym Was zapytac czy:
- czy ten kiepski kabel od akumulatora mógł byc powodem tego zwarcia
- co mogło sie spalic,ze zginely kierunkowskazy i światło wsteczne
- dlaczego bezpiecznik sie stopił a nie przepalił (miał być 10A a był 15A ale czy to powód)
Dziekuje za wszelką pomoc
hosse210283
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 02 2000
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: opel monterey
Silnik: 3.1
Paliwo: Diesel
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994

03 Cze 2015, 20:45

hosse210283 napisał(a):dlaczego bezpiecznik sie stopił a nie przepalił

Być może same gniazdo tego bezpiecznika jest skorodowane / utlenione powodując słaby styk i wzrost temperatury złącza.
hosse210283 napisał(a): co mogło sie spalic,ze zginely kierunkowskazy i światło wsteczne
Szukałbym zwarcia lub słabego styku w tych obwodach. Niewykluczone że skrzynka bezpieczników nadaje się do kapitalnego remontu lub wymiany.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

03 Cze 2015, 21:04

Wyciągnąłem skrzynke z bezpiecznikami i wizualniewszystko jest ok,kable tzn izolacje w stanie bdb,nic nie nadpalone ani pokruszone.Fakt ,ze nie wiem w jakim stanie są same przewody,
Czy mógł uszkodzić się jakiś przekażnik np przekażnik kierunkowskazów? Czy ten przekażnik byłby jakoś powiązany z tym światłem cofania?
Zapomniałem dodać,ze przez ostatnie dwa dni czułem lekki smród spalenizny ale zwalalem wine na mała nieszczelność w układzie wydechowym,ale jak sie okazalo ten smród to spalenizna a nie spaliny:/
Czy istnieje jakiś sposób aby oszukać skrzynke z bezpiecznikami?Moge połaczyc kable wychodzace z tylu od skrzynki z bezpiecznikami,ale elektryk ze mnie kiepski i wole usłyszeć mądre rady niż przedobrzyć
hosse210283
Nowicjusz

03 Cze 2015, 21:56

hosse210283 napisał(a):Czy mógł uszkodzić się jakiś przekażnik np przekażnik kierunkowskazów? Czy ten przekażnik byłby jakoś powiązany z tym światłem cofania?
Obwód kierunkowskazów i świateł cofania może być zabezpieczony jednym bezpiecznikiem.
hosse210283 napisał(a):Zapomniałem dodać,ze przez ostatnie dwa dni czułem lekki smród spalenizny
Być może smażyła się izolacja zwisającej na gorący wydech wiązki przewodów. Czujnik świateł cofania jest na skrzyni biegów a tutaj do rury wydechowej droga niedaleka i zwarcie możliwe. Zajrzyj pod wóz i obejrzyj.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

03 Cze 2015, 22:33

Smażył sie raczej ten bezpiecznik w kabinie,który był całkowicie stopiony po wyjeciu,no i dym tez wychodził ze skrzynki z bezpiecznikami.
Najbardziej nurtuje mnie pytanie co mogło ulec uszkodzeniu,ze w/w kierunkowskazy i swiatla wsteczne nie działają po włożeniu sprawnego bezpiecznika.
No i tak...kierunkowskaz i światla wsteczne są zabezpieczone jednym bezpiecznikiem,świadczy o tym napis na skrzynce z bezpiecznikami
hosse210283
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota TJ Cruiser, pomysłowy minivan i SUV w jednym
    TJ Cruiser, zaprojektowany z myślą o aktywnym stylu życia, podróżach i sportach outdoorowych, zadebiutował jako koncept ponad 2 lata temu. Teraz japoński magazyn Best Car donosi, że auto ma trafić do sprzedaży. W październiku ...