Opel Omega 2.0 +LPG za 4000zł warto ?

20 Sty 2013, 16:56

Witam znajomy z mojej miejscowości sprzedaje Opla Omegę 2.0
sedan wiśniowy/ bordowy coś takiego
Samochód z 97 roku rok temu zamontował instalacje gazową
Auto bogato wyposażone min klimatyzacja, elek szyby, elek lusterka ,zmieniarka płyt, podgrzewane fotele ,elek roleta na tylną szybę, szyby domykane z kluczyka , jest tego więcej.
Auto w mojej miejscowości jest już długo znajomy jeździ nim kilka lat wcześniej też kupił je od znajomego. Auto nie ma oznak korozji. Kolega zapewniał mnie że zawieszenie było robione jakiś rok dwa lata temu. Auto garażowane, zadbane. Posiada letnie Opony z alufelgami oraz zimone na stalówkach. Jeżeli o naprawy chodzi to znajomy mówił że do wymiany jest silniczek krokowy- patrzyłem na allegro cena to max 150 zł.
Auto posiada 270 tyś przebiegu.
Pytanie do was czy warto kupić taki samochód ?
Czy ten przebieg nie jest już zbyt duży , inny znajomy mówił mi że jak coś się teraz popsuje to będzie to spory wydatek i żeby nie kupować z takim przebiegiem .
Co wy o tym myślicie ?
Nie posiadam na chwilę obecną fotek znajomy przebywa w Belgi
luukiwitek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 07 2011
Auto: Fiat Punto 97'

20 Sty 2013, 17:19

270 tys. to duży przebieg jak za 16-letnie auto? Powiedziałbym, że dosyć niewielki. Oczywiście, na Allegro możesz kupić z przebiegiem 120 tys., ale chyba nikt nie jest na tyle głupi, by uwierzyć, że to przebieg oryginalny? :) Lepiej wiedzieć co się kupuje niż dać zrobić się w konia.

Mimo wszystko, 4000 zł to strasznie mało jak za Omegę.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

20 Sty 2013, 17:20

Jeśli masz pewność co do stanu to ja bym brał. Co do przebiegu to 270tys ma i może jest prawdziwy i lepiej taki niż kupić innego co ma 130tys a w realu 2-3razy tyle i tak czy siak będziesz musiał dokładać.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

20 Sty 2013, 17:24

Tak właśnie ta cena mnie kusi najbardziej. Normalna cena dla kogoś innego to miało być 5 tyś. To w sumie mój dobry znajomy gramy razem w piłkę itp. Lecz chciałem się dowiedzieć czy taki silnik jeszcze wytrzyma ? Instalacja zakładana rok temu zawieszenie robione. Nie wiem czy
luukiwitek
Nowicjusz

20 Sty 2013, 18:18

luukiwitek napisał(a): Lecz chciałem się dowiedzieć czy taki silnik jeszcze wytrzyma ?

A co to za silnik bo w Omegach były montowane dwa silniki o pojemności 2.0. Jeden ma 115KM, a drugi bodajże 136KM. Jeżeli chodzi o ten pierwszy to daje rady nawet 400tys na lpg, także 270tys to nie jest tak dużo. Ten drugi jest już mniej trwały, ale te 300tys powienien bez większych problemów przejechać.
mazur93
Początkujący

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 05 12 2011
Auto: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

20 Sty 2013, 18:30

Jeśli to pewny samochód od znajomego bez wad ukrytych - to i owszem. Ale resztę pieniędzy jakie miałeś przeznaczone na zakup samochodu radzę od razu zainwestować w generalny remont i wymianę części eksploatacyjnych, olejów itd. żeby pojeździł Ci jeszcze drugie tyle. Jak dbasz tak masz.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Niebezpieczny miesiąc na drogach - październik
    Jesienią dostosowanie techniki prowadzenia samochodu do zmiennych i często trudnych warunków ma szczególne znaczenie. W ostatnich latach to właśnie w październiku w wypadkach drogowych w Polsce zginęło najwięcej ...

21 Sty 2013, 17:36

Dzięki za opinie, powiedzcie mi jeszcze na co zwrócić uwagę przy Omedze, co się w nich często psuje? Jakie są ich bolączki ?
luukiwitek
Nowicjusz

22 Sty 2013, 23:02

Ponawiam moje pytania
Jakie są bolączki Omeg?
Na co zwrócić uwagę ?
Czy elektornika jest wadliwa i awaryjna ?
luukiwitek
Nowicjusz