Opel Omega B V6 czy Opel Vectra B V6

12 Maj 2012, 15:38

Witam
Zamierzam sprawić sobie nowy samochód. Do tej pory jeździłem Oplem Kadettem 1.6 w benzynie. Jak na auto za 500 zł spisywał się super. Całą zimę odpalał bez zająknięcia a stał pod chmurką. Ale do rzeczy, moje typy to Opel Vectra B 2.5 V6 i Opel Omega B 2.5 lub 3.0 V6. Nigdzie nie znalazłem takiego zestawienia dlatego pytam tutaj. Czytałem trochę o Omedze i dowiedziałem się że silnik 3.0 będzie lepszy od 2.5 a spalanie nie znacznie większe. Dodam jeszcze że oba samochody będą na gaz. Mój maksymalny budżet to 7000 zł. Które auto polecicie, będzie wygodniejsze, lepiej wyposażone (w tej cenie), mniej spali i oczywiście awaryjność.

pozdrawiam
BumBleBee
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 03 2011
Auto: VW Golf MK4
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

12 Maj 2012, 16:28

Vectra mniej spali bo jest dużo lżejsza. Omega to wielka krowa, masa grubo ponad 1,5 tony :D Omega jednak jest samochodem o klasę wyższym więc będzie lepiej wyposażona i wygodniejsza, no i ma napęd na tył czyli powinna lepiej jeździć. Awaryjność mi się wydaję że jest podbna może trochę lepiej będzie w Vectrze, bo tam jet mniej gadżetów które mogą się posuć.
mazur93
Początkujący

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 05 12 2011
Auto: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2008

12 Maj 2012, 16:34

co do komfortu potwierdzam w omedze jest lepiej :)
spandau
Początkujący

Miejscowość: Berlin
Prawo jazdy: 14 09 2007
Auto: BMW e46
Silnik: 330Ci
Typ: Sport/Coupe

12 Maj 2012, 16:44

Chyba ten 2.5 v6 jest awaryjny, to trzeba by było sprawdzić na jakimś forum Opla b A w porównaniu podobnie jak poprzednicy jestem za Omegą... lepsze wykonanie , napęd na tył to plusy. Wiadomo oszczędny nie będzie, ale jak ma być w gazie jak piszesz to tragedii nie będzie.
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

12 Maj 2012, 16:46

Ciężki wybór, Vectrom miałem okazję kilka razy się przejechać w Omedze tylko siedziałem i faktycznie miejsca jest sporo. Nie ukrywam że napęd na tył też mnie strasznie kusi. A co możecie mi powiedzieć o tych silnikach 2.5 v6 i 3.0 v6 w omedze?? Prawda to że 3 litry będą lepsze od 2.5 i co z tym spalaniem?? I jeszcze pytanie o skrzynie w Omedze, przy 3.0 jest skrzynia manualna?? Spotkałem same automatyczne w których spalanie też idzie w górę i jeszcze jak się zepsuje to lipa straszna, prawda to czy nie??

pozdrawiam i dzięki za odpowiedź

NITRO

Będzie w gazie ale jak czytałem to omegi potrafią spalić nawet 18 l. a zimą ktoś pisał że nawet 22l. gazu czyli +/- 65zł/100 km. W kadecie za 50zł przejeżdżałem ok 110 km. Dużo nie jeżdżę dlatego wolę zzalać trochę więcej a porządnie się przejechać niż płacić grosze a bujać się jak hulajnogą ale są pewne granice
BumBleBee
Nowicjusz

12 Maj 2012, 17:04

Znajomy ma omegę 3.0 w gazie i spalanie na poziomie 15l na 100 oczywiście wiele zależy od kierowcy. Skrzynie ma automatyczną.
spandau
Początkujący

Miejscowość: Berlin
Prawo jazdy: 14 09 2007
Auto: BMW e46
Silnik: 330Ci
Typ: Sport/Coupe

12 Maj 2012, 17:18

Myślę, że właśnie koło 15l gazu spali przy takiej jeździe mieszanej a w trasie mniej... a to 22 to mogło być już wspomnienie po Omedze lub instalacja na śrubę z wielkim przebiegiem :D oczywiście jak będzie gaz w podłodze to spalanie rośnie :D
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

12 Maj 2012, 17:39

Spalanie jeszcze przeżyje ale ciekawi mnie ta skrzynia, nigdy nie miałem styczności z automatem, jak wygląda sprawa ewentualnych napraw, czy dużo więcej spali?? I czy nie jest zbyt "nudno" podczas jazdy??
BumBleBee
Nowicjusz

12 Maj 2012, 18:32

Kolega miał Omege 3.0 MV6 w manualu i brała mu 13-14l lpg,ogólnie na auto nie narzekał ale miał za dużo mocy i rozbił :mrgreen:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

12 Maj 2012, 19:06

Opel Omega B jest bardziej komfortowy, to limuzyna, od opla, ale limuzyna... konkurencja bmw 5 i mercedesa klasy E.. komfort + 3.0 coz moze byc lepszego :)
omega sie troche psuje, ale ceny czesci nie kosztuja tyle co do bmw.
3.0 + manual (ciezko znalesc) ma naprawde dobre osiagi +/- 7sec.
Skoro bedziesz rzadko jezdzil, to roznica 2 litrow chyba nie bedzie odczuwalna, ale za to jaki fun :)
ps
silniki 2.5 i 3.0 sa praktycznie takie same (roznica w pojemnosci)
automat w omedze, troche ja zamula, ale dalej jest to auto, co potrafi. :mrgreen:

coz.. oba auta rdzewieja, oba daja fun,
ale coz moze byc lepszego od wejscia bokiem omega.. :D
MaroLBN
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

12 Maj 2012, 19:40

MaroLBN napisał(a):Opel Omega B jest bardziej komfortowy, to limuzyna, od opla, ale limuzyna... konkurencja bmw 5 i mercedesa klasy E.. komfort + 3.0 coz moze byc lepszego :)
omega sie troche psuje, ale ceny czesci nie kosztuja tyle co do bmw.
3.0 + manual (ciezko znalesc) ma naprawde dobre osiagi +/- 7sec.
Skoro bedziesz rzadko jezdzil, to roznica 2 litrow chyba nie bedzie odczuwalna, ale za to jaki fun :)
ps
silniki 2.5 i 3.0 sa praktycznie takie same (roznica w pojemnosci)
automat w omedze, troche ja zamula, ale dalej jest to auto, co potrafi. :mrgreen:

coz.. oba auta rdzewieja, oba daja fun,
ale coz moze byc lepszego od wejscia bokiem omega.. :D

Raczej na pewno wybiorę Omegę, jutro kopsnę się na giełdę, może się przejadę, zobaczymy. Nie wiem jeszcze co z tą skrzynią. Jakoś tak automat mnie nie przekonuje, mam dziwne wrażenie że jest delikatna i trzeba z nią jak z jajkiem i jeszcze ewentualne koszty naprawy. Do tego też słyszałem że trochę zamulają to auto i jeszcze więcej palą, jednak ciężko jest znaleźć 3 litrowy silnik z manualną skrzynią.
BumBleBee
Nowicjusz

12 Maj 2012, 20:47

Masz racje, a poza tym licz sie z tym ze auto stare to i skrzynia nie 1 swiezosci...(avtomat)
omege 3.0 w manualu raczej tylko na allegro bo jest ich malo... ale kto wie moze ci sie trafi na gieldzie :)
MaroLBN
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

12 Maj 2012, 21:08

na allegro są 4 sztuki ;) a na giełdę pojadę się tylko zorientować, usiądę, może się przejadę ;) na pewno będę się rozglądał za manualną. Dziękuje wszystkim za pomoc. Pozdrawiam
BumBleBee
Nowicjusz